Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag får falska fakturor

Företagare vill varna för fakturor från Enova. Ett erbjudande kan tolkas som ett faktura.

Flera företagare har hört av sig till polisen i Västmanland för att varna för fakturor som skickats ut från företaget Enova.

Den som inte läser det finstilta på fakturan missar lätt att det är ett erbjudande om annonsplats och inte en faktura med korta betalningstid.

Fakturan görs än mer trovärdig av kundnummer, referens och specifikation på 3 490 kronor, gällande en annonsplats och företagslogga på enovaintroduce.se.

I en mer finstilt text uppges att fakturan endast är ett erbjudande om att teckna ett avtal och att ingen betalningsplikt föreligger.

Även om fakturan inte kan ses som ett brott eftersom det trots allt står att det endast rör sig om ett erbjudande, är det ändå diskutabel ur affärsetisk synvinkel, menar en av de företagare som kontaktat polisen.

De fakturor som gått ut till företagare i länet nu är daterade 31 mars med 8 april som sista betalningsdag.

Liknande fakturor har sänts ut till företagare över hela landet och flera anmälningar har också gjorts till polisen.

En kontroll av företagets organisationsnummer visar att Enova ägs av ett malmöföretag, Skandinavisk Handelstjänst AB, vars vd är skriven på Cypern.

- Vi skulle gärna se en ångerrätt även för företag, precis som man har som vanlig privatperson. Åtminstone när det gäller telefonförsäljningar, säger Matts Norling, som lett en grupp av poliser som utrett bluffakturor i Stockholm till tidningen Dagens nyheter.

Det skulle i så fall kräva en lagändring. En grupp vid polisens rättsenhet ska arbeta fram ett förslag till just lagändringar för att stoppa bluffakturor. Förslagen ska lämnas till justitiedepartementet.