Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare i nya förhör

Den 64-årige byggföretagaren från Västerås, som tidigare åtalats för bland annat grova skattebrott och grovt bokföringsbrott, ska nu förhöras för ett nytt brott: bestickning.

Åklagare Anna Remse vid Riksenheten mot korruption har begärt hos Västmanlands tingsrätt att 64-åringen på nytt ska få en offentlig försvarare.

Skatteverket misstänker honom för mutbrott. En anhörig till en tidigare kommunpolitiker i Västerås hade nämligen fått köpa en villa alldeles för billigt av ett numera konkursdrabbat fastighetsbolag som 64-åringen ägde. Bolaget hade uppfört två villor strax väster om Stockholm.

– Intäkterna i villaprojektet var knappt 7 miljoner kronor medan kostnaderna var cirka 13 miljoner. Man frågar sig hur en byggmästare med 30–40-års erfarenhet kan räkna så fel på ett förhållandevis litet projekt, säger advokat Rolf Hansen, Västerås, som kom det misstänkta mutbrottet på spåren.

Han hade med hjälp av byggexperter gjort en djupdykning i bolagets bokföring och granskat alla transaktioner. Skatteverkets revisorer har därefter bedömt att cirka 3 miljoner kronor av det underskottet var hänförligt till den villa som köptes av en anhörig till Västeråspolitikern. Numera bor också ex-politikern i villan efter att ha fått knappt halva av fastigheten i gåva av sin anhörige.

– Vi anmälde misstankar om mutbrott. Villan måste, med hänsyn till kostnaderna, ha sålts alldeles för billigt, säger utredaren vid Skatteverket till VLT.

I slutet av april kan ett första förhör komma att hållas.

Göteborgshärvan gick först

Utredningen av det misstänkta mutbrottet har dragit ut på tiden, Det var den 14 juli förra året som VLT kunde avslöja att statsåklagare Nils-Eric Schultz vid riksenheten mot korruption, beslutat inleda förundersökning om misstänkt mutbrott.

Han begärde hjälp från  Västeråspolisens ekorotel. Några förhör har ännu inte hållits. Nils-Eric Schultz har själv lagt all kraft på det omskrivna ”Göteborgs­ärendet” där en rad kommunföreträdare misstänks ha tagit emot mutor.