Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare: Turordningsreglerna straffar de unga

Nu förs en diskussion i Folkpartiet om att nuvarande turordningsregler i Las borde förändras så att den enskildes kompetens blir avgörande i stället. Äntligen! Det här är något som jag har efterfrågat under 25 år som företagare. Vi måste diskutera baksidan av regelverket och våga förändra det.

Tyvärr finns det ett starkt motstånd, Lagen om anställningsskydd förknippas med trygghet. Men väldigt många känner inte till att den kan kollektivavtalas bort. Det är inte alls säkert att man är garanterad att få vara kvar på en arbetsplats för att man har jobbat där längst. Och då ger ju tur-ordningsreglerna en falsk trygghet.

I värsta fall leder de till att personer blir mindre benägna att vidareutbilda sig. Det är olyckligt. I till exempel IT-branschen är det väldigt viktigt att hänga med i den utveckling som sker hela tiden. Att upp-datera sina kunskaper är faktiskt det bästa sättet att öka sin trygghet på arbetsmarknaden.

Dessutom skapar det problem för arbetsgivaren. I synnerhet om turordningslistan ändå måste följas. Då kan man bli tvungen att säga upp unga personer som har precis den rätta kompetensen, bara för att de kommit in sist i företaget.

Det är inte bra för före-tagets förmåga att konkurrera och utvecklas (så att vi förhoppningsvis kan anställa ännu fler) och det är verkligen inte roligt, särskilt med tanke på hur hög ungdomsarbetslösheten är.

Varför ska vi hålla ute duktiga personer från arbetsmarknaden bara för att de är unga?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel