Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare: Utan företag – inget välstånd

Vi företagare verkar vara alla partiers vän – de nickar instämmande om hur viktiga vi är och vill värna och stimulera jobben, välståndet och den svenska konkurrenskraften. Floskler och tomma ord kallar vi detta!

Trots att vi närmar oss valspurten saknas en tydlig och progressiv näringspolitik från våra partier. Alla talar om jobben som ska komma men reflekterar inte på var jobben skapas eller hur de ska uppstå!

Därför behöver vi en politik som inser vikten av ett gott företagsklimat, en politik som stimulerar företagande för såväl nya som redan etablerade företag. En politik som bejakar entreprenörer.

Vi företagare ser konsekvenserna av en visionslös och tillväxt hämmande näringspolitik. Färre företag startar eller expanderar vilket också drabbar hela vårt samhälle. Nya jobb uteblir samtidigt som befintliga försvinner när politiken och verkligheten inte samverkar. Vårt gemensamma välstånd naggas i kanten vilket får effekter för såväl enskilda som samhället i stort. Denna utmaning måste politiken axla och bemöta med rätt insatser.

Därför är det viktigt att se över kostnaderna för företagande. Kostnader bör inte ökas, som de rödgröna oppositionspartierna föreslår. I en situation som präglas av den ekonomiska krisens efterdyningar, där behovet av investeringar och nyanställningar växer, leder den här sortens kostnadsökningar knappast till fler jobb, snarare till färre.

Den mycket höga ungdomsarbetslösheten som Sverige dras med är ett annat exempel på avsaknaden av en framåtsyftande politik som vågar se bortom de ideologiska minfälten. Oviljan från regeringen att se över den arbetsrättsliga lagstiftningen som konsekvent håller hela grupper utanför arbetsmarknaden är ohederlig. I kombination med de rödgrönas förslag om att dubbla avgifterna för att anställa unga under 26 år vittnar detta om politikernas bristande verklighetsförankring.

Företagens villkor inte är ett särintresse som enbart berör de som driver företag i Sverige. Våra villkor är i hög utsträckning ett allmänintresse vars existens är avgörande för alla i vårt samhälle.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel