Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagarens änka överklagar

Den 33-åriga hustrun till företagaren i Fagersta dömdes i mitten av juli av Västmanlands tingsrätt till tio års fängelse. Kvinnan har ända sedan hon greps för snart ett år sedan hävdat att hon inte haft någon inblandning i mordet på sin make i april i fjol.

I ett långt brev till hovrätten framför hon genom sin advokat Maria Wilhelmsson en rad argument för att bli frikänd, alternativt få fängelsestraffet förkortat.

Änkan framhåller att hon inte hade något motiv för att få sin make ur världen, och att hennes 32-årige svåger, Arkadi Mkrtchyan, ensam utförde gärningen. Denne har också överklagat och vill bli dömd för dråp i stället för mord, samt få straffet tidsbestämt.

”Att planera att döda sin make och sitt barns far för att han eventuellt i framtiden avser att minska underhållet är som motiv ganska långsökt och osannolikt och förefaller enligt försvarets mening som konstruerat av tingsrätten”, säger advokat Wilhelmsson till Svea hovrätt.

Försvaret påpekar också att förhållandet mellan makarna var gott och att änkan chockades och började gråta när hon fick dödsbudet.

”Om (kvinnans namn) tillsammans med Arkadi kallblodigt planerat att mörda hennes make och hon haft full vetskap om vad Arkadi skulle genomföra skulle hon knappast bli chockad över att få beskedet att maken var död”, menar advokat Wilhelmsson, och hävdar att åklagaren inte presterat några som helst bevis för att de tre dömda tillsammans och i samförstånd beslutat och planerat att mörda företagaren.

”Arkadi har entydigt från första stund hävdat att han ensam har planerat detta. Han har skaffat vapnet, han har hyrt bilen och så vidare”, skriver Maria Wilhelmsson.

Apropå mängden av telefonsamtal som registrerats mellan de inblandade påpekar försvaret att det inte finns vare sig några avlyssnade telefonsamtal eller något annat bevis på vad som sagts i telefon mellan den 33-åriga kvinnan och den dömde mördaren vid tiden för mordet, liksom inte heller några återfunna eller återskapade sms.

Även hennes 22-åriga syster, som också dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord, begär att hovrätten ska frikänna henne. Alternativt att hon ska få strafftiden förkortad samt slippa livstids utvisning från Sverige. Hennes advokat, Jari Smolander, påpekar att kvinnan tidigare är ostraffad och vill bevisa att företagarens unga svägerska inte haft något motiv till att medverka i mordet eftersom han varit ”som en förälder” åt henne då hon periodvis jobbade i hans företag.

Svea hovrätt har avsatt cirka 20 dagar för rättegången som startar i mitten av september.