Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagarna: Regeringen måste syna bluffen

Sommaren nalkas med gräs och ogräs. Ett epidemiskt växande ogräs är blufföretagen som i semestertider ser chansen att få igenom bluffakturor och lura vikarier med bedrägliga säljsamtal per telefon.

Fakturaskojarna blir allt fler, allt påhittigare och fortsätter att lura företag och samhället på 100-tals miljoner kronor varje år. Företagarnas rapport, Fyra av tio företagare utsatta för brott, visar att bluffakturor är den vanligaste typen av brott mot småföretagare. Lagstiftningen har inte hängt med och problemen växer år från år.

Det är hög tid för regeringen att syna bluffen! Det finns två ganska enkla åtgärder, som direkt skulle få stor effekt. Och, Anders Borg, de kostar inget!

Bluffakturaföretagen lever på att skrämmas med betalningsanmärkning. En privatperson får en sådan först om skulden har fastställts i domstol eller av myndighet. Helt logiskt är privatpersoner inte heller en målgrupp för blufföretagen. En företagare däremot får betalningsanmärkning redan när en ansökan om betalningsföreläggande registreras hos Kronofogdemyndigheten.

Lösningen är given; att kreditupplysningslagen ger samma skydd åt företagare som åt privatpersoner. Det är en enkel lagändring som skulle få de flesta bluffföretagen att lämna arenan. Så vad väntar regeringen på?

Bedräglig telefonförsäljning är ett annat otyg. Vid distansavtal, till exempel telefonförsäljning, som ingås med en konsument finns i dag en lagstadgad ångerrätt om 14 dagar. Denna rätt har inte en företagare, eftersom parterna anses jämbördiga då.

Där anser vi att lagstiftaren har tänkt fel. Småföretagaren – frisören, rörläggaren, butiksägaren och liknande – har lika svårt att värja sig mot blufföretagens mycket utstuderade metoder som en konsument. De större företagen, med särskild ekonomiavdelning, har större chanser att klara sig. Som vanligt är reglerna skrivna för den enda procenten storföretag och tar ingen hänsyn till de 99 procent av Sveriges företag som är små.

Även detta har en relativt enkel lösning. En ångerrätt även för småföretagare skulle sanera bort de oseriösa telefonförsäljarna över en natt! Så vad väntar regeringen på?

Att kunna lura av människor pengar och uppta hårt arbetande småföretagares tid med dessa metoder är definitivt inte okej. Både marknadsföringslagen och bedrägerireglerna i brottsbalken har visat sig verkningslösa. Det är dags att sätta ett effektivt stopp!

Vi föreslår därför att regeringen tillsätter en snabbutredning i syfte att raskt kunna stoppa den epidemiska tillväxten av bluff-företag genom att genomföra de två enkla lagändringarna vi föreslagit ovan.

Och du som är företagare: Skärp dina rutiner nu inför sommaren för hantering av fakturor och säljsamtal.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel