Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagarna: Vi kommer gärna till Far:s branschdagar i oktober

Avskaffandet av revisionsplikten är en fråga som Företagarna varit angelägna att genomföra. Den grundar sig i att kostnaderna för revision i de allra minsta företagen är orimliga i relation till ”nyttan”. Ett aktiebolag med endast ägaren anställd är skyldig, liksom ett stort bolag att ha revision. Alla torde vara väl medvetna om att skillnaderna mellan små och stora bolag är avgrundslik.

Jag är säker på att många kommer att behålla sin revisor men inte utifrån att lagen säger det, utan därför att företagaren själv vill det och känner trygghet i det. Däremot kan det knappast ligga i revisorns intresse heller att genomföra sitt uppdrag utan att kunden känner nytta. Att utöva verksamhet på en marknad med tvång baserat på lagstiftning kan inte vara lika inspirerande som att utföra sitt uppdrag utifrån kundernas efterfrågan.

Många företag, som endast har ägaren anställd ser sin revisor endast genom namnteckningen på revisionsberättelsen. I de fallen utgör sällan revisorn en coach, rådgivare utan endast en påtvingad kostnad. Den företagsekonomiska rådgivningen och bollplanket utgörs för många av de företagen av deras redovisningsbyrå som de har täta kontakter med.

Jag tror att reformen både kommer att leda till besparingar utan negativa konsekvenser för små- företag och en mer inspirerande vardag för revisorer. De som väljer att fortsatta anlita revisor, kommer att göra det utifrån sina behov och säkerligen efterfråga ökade insatser i revisorn roll som bollplank och rådgivare. Huruvida revisorerna kan tillgodose det senare är helt och hållet upp till dem själva och deras förmåga att fokusera på kunden.

Det finns dock ett antal problem med reformen som riskerar att leda till nytt krångel och extra uppgifter för företagarna.

Bolag som vill avstå från revision måste registrera detta i bolagsordningen vilket innebär att en negation införs i bolags-ordningen.

En annan faktor som indikerar en förvånansvärt negativ människouppfattning är att regeringen räknar med ett stort bortfall av skatteintäkter, på grund av fusk. Min grundinställning är att landets företagare och övriga medborgare är ärliga individer med vilja och avsikt att göra rätt. De som inte faller in under den beskrivningen ska helt enkelt tas om hand av polis, åklagare och domstolar.

Får jag en inbjudan med tid och plats för branschdagen den 7 oktober så kommer jag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel