Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förfalskade kvitton och länsade partikassan

38-åringen närapå tömde Vänsterpartiets kassa och stoppade 480 000 kronor i sin egen ficka. På onsdagen dömdes den före detta kassören.

Västmanlands tingsrätt fäller honom för trolöshet mot huvudman och dömer honom till villkorlig dom. Han ska också betala tillbaka de pengar han stulit till partiet.

I februari 2011 erbjöds han att bli partikassör och i mars gjorde han den första överföringen till sitt eget konto.

Under rättegången berättade han att pengarna gått till levnadskostnader. Han var arbetslös och behövde pengarna. Tanken var, till en början, att betala tillbaka de han ”lånade” men insåg senare att han omöjligt skulle kunna göra det.

I december samma år begärde styrelsen att han skulle göra en budget för årsmötet. Det gjorde han genom att föra in felaktiga belopp på kopior av kontoutdragen med hjälp av datorns ”klipp- och klistra”-funktion.

Enligt 38-åringen gick inte alla pengar till honom själv - 54 000 kronor gick till partiändamål. Den förklaringen tror inte domstolen på, inte heller på historien om en krånglande bankdosa som bara fungerade då och då. Den fungerade uppenbarligen när han förde över pengar till sig själv, menar domstolen.

När det hela uppdagades var det plus minus noll i kassan. Vissa fakturor som var tvungna att betalas gjordes med hjälp av frivilliga donationer. Andra skulder, främst till partidistriktet, finns fortfarande kvar.