Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Ericsson startar tolva på Monza: "Skiftande förhållanden är vår enda chans"

I dag fyller Marcus Ericsson 27 år.
Bästa presenten? Sannolikt att sex motståndare bestraffas för motorbyten, så 18:e-plats i lördagens regndränkta kval ger tolfte startplats i söndagens race på Monza.
Nu hoppas Örebroföraren på mer nederbörd.
– Vi har haft en bra känsla i regn, säger han till Viasat.

Annons

Marcus Ericsson

Kvalet till Italiens GP på Monza på söndagen blev en dramatisk historia, som inleddes med att Haasföraren Romain Grosjean redan 3,5 minuter in i första kvalomgången fick vattenplaning på start- och målrakan och sladdade in i muren.

Något som gjorde att tävlingsledningen valde att avvakta med kvalets omstart tills ösregnet avtagit – vilket dröjde över 1,5 timmar, till 16.40. Och innan hela kvalet var genomfört hade det gått nästan tre timmar.

Örebroföraren Marcus Ericsson var överraskande en av banans fem–sex snabbaste förare både under den avslutande tidsträningen före kvalet, som även den var regndränkt, och under de minuter som lede fram till Grosjeans krasch. Men i de något torrare förhållanden som rådde när kvalet återupptogs var ordningen återställd, och den årsgamla Ferrarimotorn i Ericsson Sauberbil gjorde att han och stallkompisen Pascal Wehrlein återigen var långsammast av samtliga (utom Grosjean, vars bil var så illa skadad efter smällen att han inte kunde köra mer). Efteråt berättade Ericsson att han, förstås, helst hade sett att hela kvalet hade körts klart i ösregnet.

– Jag tycker att bana var helt okej. Förutom på raksträckan, där det var mycket stående vatten, så var den okej hela tiden. Hade de fått bort det stående vattnet hade vi kunnat köra klockan 14. Klart det var halt där ute, men det är så det ska vara när det är blött, det tycker jag bara är roligt, säger han till Viasat.

För andra racet i rad var Ericsson snabbare än Wehrlein i kvalet, och den 18:e-plats han tog där genererar en tolfteplats på söndagens startgrid – årets bästa startposition för Sauberstallet – eftersom sex förare bestraffas för motordels- och växellådsbyten: McLarens Fernando Alonso flyttas ned 35 placeringar, Red Bull-duon Daniel Ricciardo och Max Verstappen 25 respektive 20, Renaults Jolyon Palmer 15 och Toro Rossos Carlos Sainz Jr och Renaults Nico Hülkenberg tio var.

Alla sex får därmed ställa upp sig bakom Ericsson när det är dags för söndagens race, liksom Wehrlein och Grosjean. Men med den högst begränsade motorkapaciteten som Sauberbilen har hyser Kumlasonen inga större förhoppningar om att kunna hålla alla snabbare förare bakom sig – om det inte blir mer nederbörd.

– Jag skulle inte ha något emot om det skulle regna. Vi har haft en bra känsla i regn. Nu fungerade det inte som vi ville på intermediates (det något mindre mönstrade av de båda regndäcken som förarna kan välja mellan) i slutet av kvalet, men på regndäcken kändes det riktigt bra. Skiftande förhållanden tror jag är vår enda chans, för vi har haft det väldigt jobbigt annars på den här banan, säger Ericsson till Viasat.

Det var inte bara Ericsson som tog en oväntat bra startplacering till söndagens race. För medan Mercedes VM-tvåa Lewis Hamilton slog Michael Schumachers gamla rekord genom att ta sin 69:e kvalseger så slog 18-årige Williamsrookien Lance Stroll till med en fjärdeplats i regnet som ger andra startposition när kvaltvåan Verstappen och trean Ricciardo flyttas bakåt. Närmast bakom startar Force Indias Esteban Ocon som trea och Mercedes Valtteri Bottas som fyra sedan VM-ledaren Sebastian Vettel fått nöja sig med en åttondeplats i kvalet som ger sjätte startruta i racet, närmast bakom Ferrarikollegan Kimi Räikkönen i teamets hemmarace.

Marcus Ericsson i regnovädret på Monza.

Mer läsning

Annons