Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förorten brinner - ”Politikerna har varit otroligt fega”

Våra förorter och miljonprogramsområden hemsöks av kriminalitet, arbetslöshet och utanförskap. I sin nya bok ”Staden vi har till låns” gör Anders Wahlgren en kritisk granskning av de stadsdelar som en gång skulle ha blivit hem åt en ny urban medelklass.

Journalisten, filmaren och författaren Anders Wahlgren har i över 40 års tid följt utvecklingen av miljonprogramsområdena som byggdes på 1960- och 70-talet. Nu kan han konstatera att de överlag inte blivit några bra stadsdelar att leva i.

”Staden vi har till låns” handlar om städernas utmaning att utvecklas på ett socialt hållbart vis. I boken berättar Anders Wahlgren om de stadsdelar där en våldsam machokultur har fått växa fram, där kvinnor inte längre kan vistas ute om kvällarna och förslumningen tilltar.

– Förorterna har blivit platser där människor är rädda och oroliga och det har tagit sig i uttryck av kriminalitet, bilbränder och stenkastning mot blåljuspersonal, säger Anders Wahlgren.

Det är inte bara i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som de här stadsdelarna utmärks av stor andel invånare med utländsk bakgrund, utbredd brottslighet, hög arbetslöshet och stor ohälsa hos befolkningen, det gäller även i andra mindre städer.

Men tanken med miljonprogramsområdena var att de skulle bli hem för alla de människor som flyttade till städerna och flyttades ut ur stadskärnorna efter andra världskriget.

De stora arbetarkvarter som tidigare fanns inne i städerna revs under 1960-talet därför att standarden på bostäderna ansågs vara alldeles för dålig för det moderna Sverige som byggdes under de så kallade rekordårens kraftiga ekonomiska tillväxt.

Läs mer: Del 1 Västerås en stad med växtvärk?

Problemet med de nya stora bostadsområdena som förlades i städernas ytterkanter var att de inte byggdes för människor, hävdar Anders Wahlgren. I stället för nya bostadsområden i centrum, gav man plats åt företagens kontor, trots att näringslivet helst hade byggt stort och billigt i förorterna.

– Allting skulle gå så fort, man slarvade och hann inte tänka sig för om vad människor behöver för att trivas och må bra. Så var det inte riktigt med de första områdena som byggdes, som Vivalla i Örebro Vällingby i Stockholm eller Björksätra i Sandviken. De hade den svenska småstaden som förebild.

Redan i början av 1970-talet när Anders Wahlgren började skildra förortsområdena stod det klart att stadsdelarna höll på att bli grogrund för kriminalitet och utanförskap.

– 1974 gjorde jag en film om Hammarkullen utanför Göteborg och redan då skildrade jag de sociala problem som växte fram. Man hade byggt enorma betonghus som var så anonyma att föräldrarna var tvungna att sätta ut flaggor i fönstren för att barnen skulle hitta hem efter skolan.

Även om bostäderna i miljonprogramsområdena var av bra standard och avsedda för en nya urban medel- och arbetsklass, byggdes de ofta i en anonym och ”brutal” betongarkitektur, placerade långt från centrum och där människorna ville vara.

– När de gamla bostadsområdena inne i städerna revs så flyttades den befolkningen ut till platser som de inte har någon relation till och många kände sig helt rotlösa där.

Redan från början blev miljonprogramsområdena platser där invandrad befolkning bosatte sig. Under 1970-talet var det främst finska invandrare som hänvisades till att bo i de nya stadsdelarna, sedan dess har de fyllts på med nya nationaliteter och kulturer varefter nya invandrargrupper flyttat in.

– I början av 70-talet var det många finska invandrare som hade kommit hit för att arbeta och redan då blev de väldigt isolerade i de här områdena, inte minst kvinnorna som ofta var hemma om dagarna.

I dag visar forskning, exempelvis en studie vid Mälardalens högskola där 21 förortsområden runt om i landet jämförts, att ju mer mångetniska områden är desto svårare är det att få en sund social och ekonomisk utveckling i dem. Anders Wahlgren nämner de kulturella och religiösa motsättningar som uppkommit förorterna.

– Det är inte alls förvånande egentligen, det är människor med väldigt olika bakgrunder som placeras på en och samma plats och förväntas fungera tillsammans. Jag intervjuade en butiksägare i Tensta som själv kom från Iran. Han sa att det inte går att göra så mot människor, att det blev för mycket konflikter mellan olika grupper.

– Samtidigt finns det ingen annanstans att ta vägen för alla det människor som nu har kommit.

Ett annat problem för förortsområdena är att de starkaste invånarna som utbildar sig och etablerar sig på arbetsmarknaden flyttar när de får möjligheten. Det sker en ”Brain drain” av stadsdelarna, där de svagare människorna är kvar och har svårt att hävda sig i konkurrensen och utvecklingen gentemot andra delar av städerna.

– Det var något man kunde se redan mot slutet av 1970-talet, människor som kunde flyttade helt enkelt därifrån.

Läs mer: Del 2 Vad händer med våra städer?

Anders Wahlgren är tydligt indignerad över att politiken byggde stora bostadsområden som man sedan lämnat åt sitt eget öde. – Det har satsats för lite. På sina håll finns det centrum som man inte gjort något åt på 40 år. Precis som inne i städerna vill människor som bor i de här områdena ha butiker och restauranger bland husen och bostäderna. Men samtidigt har kriminaliteten tillåtits växa fram och de kriminella gängen vill inte ha någon bra utveckling, så många som försöker starta upp butiker och verksamheter får dem sönderslagna.

För Anders Wahlgren är det tydligt att lag och ordning behövs för att människor själva ska kunna utveckla stadsdelarna i en positiv riktning. Han är kritisk till samhällets passivitet.

– Politikerna har varit otroligt fega och det har varit för slappt helt enkelt. Man har inte orkat ta tag i det här även om man tidigt såg vartåt det bar. Nu försöker man göra saker som kulturprojekt, men egentligen är det poliser de här områdena behöver för att människor ska känna sig trygga. Man hänvisar till socialtjänsterna och säger att de ska ta hand om problemen, men det är i en sådan omfattning att de inte mäktar med det.

Att sådana samhällsfunktioner som bank-och myndighetskontor inte funnits på plats sedan början har också bidragit till utanförskap och myndighetförakt, anar Anders Wahlgren.

– Det måste finnas en ordningsmakt på plats så att kvinnor vågar vistas ute.

Men vad är det som behövs för att få en sund utveckling i miljonprogramsområdena? Anders Wahlgren nämner att man i Stockholm försöker bygga nya bostadsområden kring de gamla förorterna för få en ny blandning av olika sociala grupper.

Men svenska politiker måste också på allvar börja göra något åt den växande bostadssegregeringen i Sverige, tycker han.

– I Frankrike finns det nu lyckade satsningar där man byggt nya hyresbostäder inne i städerna åt människor med lägre inkomster. Det är något som vi skulle behöva göra i Sverige också, fler hyresbostäder i stället för bostadsrätter och kontor. Det var felet man gjorde från början, man skulle byggt nya bostäder inne i våra centrum när de gamla husen revs på 60-talet.

I andra länder som dras med liknande besvär gör man stora särskilda satsningar mot ungdomsarbetslösheten.

– I USA finns det sådana lyckade exempel, som i Bronx i New York där arbetslösa ungdomarna utbildats till byggnadsarbeten själva får bygga och restaurera hus med låga hyror i sina områden. Det vore något att tänka på nu när våra miljonprogramsområden har stora renoveringsbehov.

Läs mer: Del 3 Rösta på Västerås vackraste byggnad!

Anders Wahlgren tror också att mer måste göras i stadsplaneringen för att häva den inbyggda isolering som miljonprogramsområdena dras med.

– I Stockholm som är så stort är det svårare, men i mindre städer där avstånden är mindre behöver man helt enkelt bygga ihop miljonprogramsområdena med resten av staden.

Tidigare delar i serien Vår stad:

Del 1: Västerås en stad med växtvärk?

Del 2: Vad händer med våra städer?

Del 3: Rösta på Västerås vackraste byggnad!

Rösta på Västerås vackraste byggnad!

Fram till onsdagen 12 oktober kan ni vara med och rösta fram den vackraste byggnaden i Västerås. Här kan ni se de nominerade och lägga er röst på den byggnad som ni tycker är finast.