Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förövaren arbetar stegvis

Gärningsmannen skapar en förtroendefull kontakt för att uppnå ett sexuellt möte med barnet. Professor Sven Å Christiansson har kartlagt de psykologiska processerna.

Förövaren arbetar stegvis. Han får den unga personen att skicka bilder och filmer. Genom den förtroliga kontakten hålls andra närstående borta. Gärningsmannen får barnet att känna ett delat ansvar och skapar känslor av skam och skuld.

Så är ofta processen vid så kallad grooming, där en vuxen i sexuellt syfte tar kontakt med barn via nätet. Sven Å Christiansson, professor i psykologi vid Stockholms universitet, har forskat om sexualbrott, våldsbrott och traumatiska upplevelser. Nu är han aktuell med boken Jag kände mig speciell som han skrivit tillsammans med Ulrika Rogland.

I går talade han vid en utbildningsdag på Kyrkbacksgården för 175 yrkesverksamma inom socialtjänst, skola, polis och liknande. Temat var ”unga utsatta på nätet”.

Förövarna kan arbeta anonymt på nätet, med kanske 100 offer, och under lång tid. De söker upp allt yngre, både flickor och pojkar, ned i nioårsåldern.

– Svårast i hela processen är avslöjandet, inte minst för barnen, säger Sven Å Christiansson. Ytterst få anmäler själva. Om barnet känner stöd under utredningen går ofta den senare läkeprocessen bra.