Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förrädisk is på Mälaren

Isen har lagts sig på en del av Mälaren. Men rådet från VLT:s israpportörer är att hålla sig på land ett tag till.

VLT träffar Ivar Mortensen och Rolf Ericson på Framnäs på fredagen, precis innan de ska ge sig ut på sjön för att inspektera isläget. De är fullt utrustade med ispikar, isdubbar, ombyte med mera.

Vid stranden är isen tjock nog att gå på men redan vid bryggan är det öppet vatten och slask. Längre ut är isen tunnare.

Här är Ivar Mortensens rapport från Öster Mälarstrand och bort till Hässlösundet:

”Isläget helt strandnära mellan Framnäs och norra delen av Öster Mälarstrands nybygge var i går täckt med 4–6 centimeter is av bra kvalitet. Västerut tunnar det ut till 2–3 centimeter. Efter torsdagens regnväder och flera plusgrader har ett flertal vindbrunnar bildats, speciellt en svårupptäckt direkt utanför Jollekappseglarnas vågbrytare. Hässlösundet har flera uttunnade områden.”

Rolf Ericson rapporterar från hamnområdet:

”Isen som låg i hamnområdet är nu bortblåst. Norr om båtrännorna till Östra och Västra hamnen är det öppet vatten. Det fanns is där förut men den friska nordvinden har brutit upp allt.”

Bengt Andersson varnar också för att gå ut på isen vid Lövudden:

”En bit ut är det öppet vatten. Mot Johannisbergsbadet öppet in mot land. Som vanligt öppet eller svagt mot Kraftvärmeverket.

Vid Lövudden ett begränsat område is som höll att gå. Det brukar kunna vara en svag fläck på grund av dolt vattenutsläpp en bit ut från tavlan med överstruket ankare.

Isen kan komma att brytas upp av vågor på grund av passerande fartyg eller stark vind. Om det öppna vattnet fryser till kan där bli förrädisk tunn is.”