Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringar täcker inte när nyckel lämnas ut

Inte nog med att äldre blir bestulna i sina hem. De riskerar att inte få ut någon ersättning för stölderna på sin hemförsäkring. Orsak: Hemtjänsten har tillgång till nyckeln.

Den som bor på ett äldreboende eller har hemtjänst är så illa tvungen att lämna ut en hemnyckel så att personalen kan ta sig in i bostaden. Det många inte vet är att den vanliga hemförsäkringen inte gäller om man lämnat ifrån sig nycklar.

– Så är det hos de flesta försäkringsbolag, säger Carita Lindborg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå som ger råd till allmänheten i försäkringsfrågor.

Naturligtvis behöver det inte vara personal på hemtjänst eller äldreboende som utför stölderna. Men det är upp till försäkringstagaren, alltså den boende, att bevisa vem som stulit och när det skett. Saknas brytmärken och misstankar finns om att tjuven kommit in med nyckel gäller inte hemförsäkringen.

Enligt Konsumenternas försäkringsbyrå är IF det enda försäkringsbolag där hemförsäkringen täcker stöld på servicehem eller äldreboende även om gärningsmannen inte brutit sig in. Hos övriga bolag kan man teckna en tilläggsförsäkring. Hos vissa kommuner, dock inte i Västerås, finns också gruppförsäkringar som täcker stölder på äldreboenden.

För att undvika att drabbas av stöld är tipset att hålla koll på sina ägodelar.

– Ha inte för mycket kontanter hemma och lås in smycken och andra värdesaker som inte används i bankfack, säger Carita Lindborg.