Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringsbolagen om bilbränderna: Kan hända att premierna höjs

I helgen brann tio bilar och sju skadades. Försäkringsbolagen tycker att utvecklingen av bilbränder i Västerås är bekymmersam. Men ännu har inga permier höjts.

Enligt Mikael Hellberg, som är områdeschef inom skador på Länsförsäkringar Bergslagen kan det bli ett rekordår för bilbränder som rapporterats in till dem.

– Ett väldigt sorgligt rekordår. Det är en oroande utveckling och det många oskyldiga som drabbas av det här. Det skapar självklart en oro för de flesta, säger han.

En teori är att bilbränderna handlar om försäkringsbedrägerier.

– Försäkringsbedrägeri finns naturligtvis även bland bilbränderna. Vi jobbar med det dagligen. Vi har en uppfattning om att generellt så är 10-20 procent av de skador som rapporteras in till oss just försäkringsbedrägerier.

De har även sett ett flertal fall under året där de konstaterat att bilbränder rört sig om just försäkringsbedrägeri.

– Det är klart att det väldigt svårt att veta vem det är som tänt på en bil. Men vi går igenom och kontrollerar bilarna efter bränderna. Vi undersöker om det kan ha funnits något fel på dem eller om det finns en ekonomisk vinning för ägaren.

Han säger även att än så länge så kommer bilpremierna inte att påverkas.

– Men det är klart. Fortsätter det som det gör nu så kan det bli så att vi måste öka dem.

Magnus Larsson, produktansvarig för bilförsäkringar på Dina försäkringar är utvecklingen mycket bekymmersam.

– Det är klart att det är beklagligt. Vi har tre stycken utredare hos oss men vi är väldigt beroende av polisen för att få ta del av deras utredningar. Men om man ser till just bilbränder är det oerhört svårt att fastställa om de anlagt och då spåren brinner upp är det otroligt svårt att kunna spåra gärningsmän.

Han menar även att det därför är svårt att avgöra om någon har anlagt branden eller om det rör sig om försäkringsbedrägeri.

Än så länge har premierna för bilförsäkringar inte ökat för Dina Försäkringars kunder.

– Men det är klart. Kommer detta att fortsätta öka så kan det leda till att vi höjer dem. Det är otroligt tråkigt att man inte kan se att det här beteendet drabbar andra. Många ser försäkringsbolag som halvstatliga och förstår därmed inte att det drabbar enskilda konsumenter.

Inte heller försäkringsbolaget If har höjt några premier på grund av bilbränder. Det finns inte heller någon plan för att göra det, enligt Jessica Källman som är pressansvarig på If.

– Merparten av bilbränderna tros vara anlagda eftersom det är ytterst ovanligt att en bil börjar brinna av sig själv. Ofta skadas även andra bilar i närheten när eld och sot sprids, säger hon.

Hon fortsätter:

– Anlagda bilbränder är ett otyg som drabbar många oskyldiga, men det är svårt att sätta dit förövaren. Oavsett om det handlar om försäkringsbedrägeri eller ren förstörelselust så är det alltid någon annan som får betala.

Hon menar även att det är värst för den som bara har trafikförsäkring för sin bil, då det inte ingår ersättning för brand då.