Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringskassan: Vi förbättrar kontrollen av ersättningar

Tisdagen den 18 september skrev VLT om en person som fått återkrav från Försäkringskassan efter att en kontroll visat att hen inte varit berättigad till ersättning som utbetalats. Med anledning av det och ett antal liknande notiser under året kan det vara bra att känna till hur Försäkringskassan arbetar med dessa frågor.

Försäkringskassan har under en längre period stärkt arbetet med att kontrollera så att rätt ersättning går till rätt person. Under detta och kommande år fortsätter vi att genomföra fler och mer träffsäkra kontroller.

Försäkringskassan har under en längre period stärkt arbetet med att kontrollera så att rätt ersättning går till rätt person.

De fall som uppdagas rör både avsiktliga och oavsiktliga fel i ansökningar. Det kan handla om allt från ett enkelt fel i en ansökan om ersättning för vård av barn till mera systematiska ansökningar om ersättning på felaktiga grunder.

En av de vanligaste åtgärder som Försäkringskassans kontroller medför är att förhindra en felaktig kommande utbetalning. Alla människor gör misstag, och det kan till exempel leda till att man får komplettera med lite mer information eller göra en ny ansökan.

Under förra året stoppades felaktiga utbetalningar på ungefär 671 miljoner kronor av våra gemensamma skattepengar. Att få vardagen att gå ihop kan vara ett pussel och Försäkringskassans kontroller hjälper att rätta till både för de som fått för lite och de som fått för mycket pengar i ersättning. Den absoluta majoriteten av alla som har kontakt med Försäkringskassan vill göra rätt, och att rätt person ska få rätt ersättning i rätt tid är en målsättning som jag tror att vi alla kan ställa oss bakom.

Men även om det är ovanligt så förekommer det att kriminella element försöker lura till sig större summor pengar. I augusti och september har det fallit ett antal domar i Malmö mot personer och företag som försökt lura till sig ersättning för assistans som inte genomförts.

Genom organiserad myndighetssamverkan kunde brottsligheten stoppas och mångmiljonbelopp återkrävas. Påföljden blev långa fängelsestraff för de skyldiga. Domarna tydliggör både vikten och även frukten av Försäkringskassans systematiska arbete mot den organiserade brottsligheten.

Försäkringskassans vision är ett samhälle där människor kan känna trygghet när livet tar en ny vändning. Vi tror att det kan uppnås genom tydlig information om rättigheter och skyldigheter, effektiv och rättssäker tillämpning av rådande lagar och regler samt en så god medborgarservice som så bara möjligt.

Försäkringskassans vision är ett samhälle där människor kan känna trygghet när livet tar en ny vändning.

Britt-Marie Hultström

verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel