Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försiktiga tjuvar lämnar inte dna

Trots utvecklad dna-teknik är det bara vart 20:e bostadsinbrott som går till åtal. Försiktigare tjuvar kan vara en förklaring.

2005 infördes en ny lag som ger polisen möjlighet att samla in dna från misstänkta. Målet var att lättare kunna knyta gärningsmän till brottsplatser. Man hoppades kunna klara upp 20 procent av bostadsinbrotten tack vare den nya lagen.

Så har det inte blivit, varken på riksnivå eller i Västerås. Fortfarande är det bara knappt 5 procent av anmälda bostadsinbrott som går till åtal.

Det kan finnas flera förklaringar till det uteblivna resultatet. En är att tjuvarna inte lämnar spår efter sig nu.

– Tjuvarna är inte dummare än att de lär sig och ser till att försöka undvika att lämna spår, säger Tutta Domenstam som är kriminalinspektör vid Västeråspolisen.

Förutsättningarna att hitta dna-spår i en lägenhet som haft inbrott är sällan ideala.

– Det är inte så enkelt som det ser ut på CSI i tv. I verkligheten kanske inbrottet upptäcks långt efter att det skett och spåren inte är färska, eller har någon hjälpsam granne, som vaktat bostaden, varit inne och städat.

Tutta Domenstam säger att polisen alltid tar inbrott på allvar och att målsättningen är att skicka ut tekniker på alla anmälda inbrott.

Hon säger att polisen haft stor nytta av nya lagen.

– Om vi inte haft den här tekniken hade färre brott klarats upp.

Hon säger att statistiken över åtal förmodligen inte ger hela sanningen eftersom brott kan klaras upp utan att det blir ett åtal.