Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolelärare: För stora barngrupper skapar skadlig stress

Stora barngrupper med ett fåtal vuxna är förödande på många sätt.

För några år sedan skrev Magnus Kihlbom en rapport om de slutsatser han hade dragit om nya forsknings-resultat beträffande ¿hjärnans utveckling hos spädbarn. Han var allvarligt oroad över småbarnens ¿situation på våra förskolor, med få vuxna och för många barn.

Stress inverkar negativt på små barns hjärnor och kan få mycket allvarliga ¿konsekvenser. Stress är ett extremt tillstånd och skadar inte om den uppkommer sällan under korta stunder. Om stressen är stark och pågår länge är den skadlig.

Buller och hög ljudnivå gör att hjärnan fungerar sämre. Inlärningsförmågan och immunförsvaret ¿försämras och barnen blir oroliga och intensiva. Andra barn blir stillsamma och drar sig undan. Barnen ¿reagerar på olika sätt på den oroliga miljön som leder till stress. Men de reagerar även olika på många intryck och överstimulering.

Man har kunnat mäta stresshormoner i barns ¿hjärnor och kroppar. För mycket och för lite skadar.

Barn ska inte utsättas för stress i mer än i mycket små doser. Det är en omöjlighet för de vuxna att kunna överblicka vad som sker i gruppen när barnantalet är för stort. Det försvårar ¿kommunikationen, som ¿särskilt drabbar barn med psykosociala problem eller barn som av andra orsaker är försenade i sin utveckling.

Det här är en kostnads-fråga för framtiden. ¿Forskning visade redan på 50-talet att mindre småbarnsgrupper med färre vuxna är att föredra framför stora grupper med många vuxna.

De vuxnas förmåga att överblicka vad som händer i gruppen till exempel vid konflikter är av stor ¿betydelse och påverkar i sin tur empati och självkänsla hos enskilda barn vilket kan ha konsekvenser längre fram.

Att förebygga stress minskar kostnader för ¿samhället. Det handlar om långsiktighet och ¿kompetens.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel