Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolelärare säger upp sig – orkar inte mer

Flera förskolelärare har sagt upp sig och personalen talar om kaos. Men barn- och utbildningsnämndens ordförande säger sig fått information om läget först häromdagen – via Facebook.

Det stora problemet är bristen på vikarier inom förskolan. Personalen vittnar om att de inte hinner med några förmiddagsraster, planering, gå ifrån på viktiga möten, och att de måste arbeta övertid och täcka upp för varandra.

– Jag får många telefonsamtal från personal som mår jättedåligt. I tisdags talade jag med en anställd som grät i telefonen och det finns personal som har svårt att somna på söndagskvällarna för att de oroar sig för nästa arbetsdag, berättar Majken Lindberg-Murén, förskolelärare och facklig ombudsman på förskolan Nyckelpigan.

Personalbristen märks tydligt.

– Ibland blir det mer barnpassning än pedagogisk verksamhet. Kvalitén blir lidande. Det händer också att vi får ställa in utflykter. Vi har många korttidssjukskrivningar och ett ökat antal tillbudsrapporter som är relaterat till den dåliga arbetsmiljön, säger Majken Lindberg-Murén.

Två förskollärare och en chef på Nyckelpigan har sagt upp sig på grund av de dåliga arbetsförhållandena.

– Men det är inte bara här på Nyckelpigan som det saknas vikarier, det gäller på flera förskolor i Hallstahammar.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Christina Aspenryd (S), säger sig inte ha fått vetskap om det ansträngda läget på förskolorna förrän häromdagen.

– Jag fick höra det genom Facebook, säger hon.

Något som Majken Lindberg-Murén tycker är konstigt.

– Vi träffade Christina Aspenryd och andra politiker i höstas och informerade om hur jobbigt vi hade det.

Kommunen genomför nu två reformer för att skaffa fram fler vikarier. I december förra året beslutade barn- och utbildningsnämnden att öppna upp de formella kraven på barnskötartjänster till att gälla alla avslutade gymnasieutbildningar.

Den andra reformen är att alla personer som gått barn- och fritidsprogrammet kan arbeta som vikarie även om de inte klarat gymnasieexamen, under förutsättning att de läser in sin examen under tiden de jobbar.

Borde inte reformerna satts in tidigare?– Det kan man alltid säga med facit i hand. Vi diskuterade kraven på vikarier före sommaren men allt tar sin tid. Socialförvaltningen måste behandla frågan och det gäller att hitta en modell som fungerar.

Facket kräver nu förbättring på vikariesidan snarast.

– Annars kommer vi ta saken till Arbetsmiljöverket. Det här är en säkerhetsfråga för barnen, säger Majken Lindberg-Murén.