Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om rökförbud sågas

Fem år efter krogarnas rökförbud vill Statens folkhälsoinstitut utöka rökförbudet att gälla även på uteserveringar, lekplatser, tågperronger och inom hemtjänsten. Men förslaget väcker kritik.

Det varma och vackra vädret har gjort att restaurangbesökare gärna sätter sig utomhus nu under sommartid. Kanske speciellt de som röker, för på de flesta restauranger har det gått bra att röka på uteplatserna. Men nu kan det vara slut med det.

– Först och främst gäller det att se till de anställdas miljö, under vilka förhållanden de måste arbeta. Forskningen talar också för att införa flera rökfria miljöer, säger Åsa Lundquist, projektledare för Nationella tobaksuppdraget vid Statens folkhälsoinstitut.

Men ska inte folk få röka i sina egna hem längre bara för att de får hjälp av hemtjänst?

– När det gäller personal från hemtjänsten så är det ett speciellt problem, det är en utsatt grupp. Lagstiftningar står emot varandra. Men vem vill jobba i en dålig miljö?, undrar Åsa Lundquist.

Att det blir hårdare regler för rökare i framtiden står helt klart, men än så länge finns ingen tidplan för när de nya reglerna ska gälla.

När det gäller rökförbud på tågperronger så har man främst tänkt på människor som har astmatiska problem och många hoppar av tågen för att ta ett snabbt bloss när tågen stannar till. När det gäller lekplatser så är barn en utsatt grupp som har svårt att värja sig mot rök.

Västerås restaurangägare är inte glada åt förslaget att införa rökförbud på ute-serveringarna.

– Överförmynderi! Om det förslaget går igenom kan de väl fixa en vindchef också som kan fixa bra väder åt våra gäster. Vi kan gränsa av vårt utrymme här, men det skulle kännas otrevligt. De som absolut inte vill känna någon röklukt kan ju ändå gå inomhus och äta om de tycker det är otrevligt. Om det här går igenom, vad blir då nästa steg kan man undra, säger Jesper Söderholm, delägare på Å.

På restaurang Bellmans uteservering sitter Jenny Båge och avnjuter en middag för att avsluta den med en cigarett.

Vad tycker du om att man kanske ska förbjuda rökning på uteserveringar?

– Det är ju bara så löjligt, då flyttar jag från det här landet, säger Jenny Båge med eftertryck.

På Kalle på Spången träffar vi ägaren Chikri Ergül med sonen Gabriel.

– Det var just ett fint förslag. Nej, det är helt fel. Risken finns att vi kan förlora kunder. Jag tycker det är sjukt, säger Chikri Ergül som medger att han röker ibland, vid festliga tillfällen.

– De gör ju som de vill i alla fall så det spelar nog ingen roll vad man tycker, säger sonen Gabriel Ergül.

Det har alltså varit rökfritt inne på Sveriges restauranger sedan den första juni 2005 och ännu rökfriare kan det bli om Statens folkhälsoinstitut får som det vill.

Men många frågor kräver svar innan rökförbudet kan införas och dessa undersöker Statens folkhälsoinstitut för närvarande.

Ett förbud är ju trots allt ett förbud.