Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag till ny alkohollag väcker redan känslor

Förslaget till ny alkohollag uppmuntrar till större alkoholkonsumtion anser IOGT-NTO. En modern och bra lag, menar andra.

Hur länge krogar med serveringstillstånd ska kunna hålla öppet har debatterats friskt i Västerås de senaste åren. Medan Moderaterna har velat ha längre öppettider har Kristdemokraterna sagt nej med tanke på folkhälsan.

Enligt den nya alkohollagen, som väntas träda i kraft vid årsskiftet, föreslås alkoholservering begränsas och medges till längst klockan 3 på natten.

IOGT-NTO Västmanlands ordförande Per-Erik Lundberg tror att lagen kan leda till större alkoholkonsumtion lokalt.

– För oss i Västerås innebär det troligen en utökning av serveringstiderna för alkohol eftersom lagen står över kommunens snävare riktlinjer vid en överklagan, säger han.

Antalet serveringstillstånd väntas öka i hela landet med den nya lagen. För småkommunerna i länet kommer resurserna för att utöva tillsyn troligen inte att räcka till, tror Per-Erik Lundberg.

Ragnhild Källberg (FP), ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås, säger att tillsynen inte kommer att drabbas. Hon tycker att den nya alkohollagen är bra och lyfter särskilt fram att det blir tillåtet med vinprovningar under mässor.

Lars Lindholm, ägare av Aros catering i Västerås, har längtat efter möjligheten att få ett stadigvarande serveringstillstånd för sin catering. Enligt dagens regler måste han söka tillstånd inför varje cateringtillfälle.

– Den nya lagen kommer att förenkla för verksamheten, säger han.

Att tillåta provsmakning av alkohol på mässor tror han kan bidra till ett sundare drickande. Per-Erik Lundberg håller inte med.

– Vi har ett problem i Norden med berusningsdrickande. Det bästa är att avstå helt från alkohol.