Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag: Tv-licensen ersätts av tv-skatt

Det kan bli omöjligt att smita från tv-licensen i framtiden.
Nu föreslås en tv-skatt för alla på högst 1 308 kronor per skattebetalare.

Partierna i den statliga public servicekommittén står eniga bakom förslaget. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vill dock i dag inte lova att tv–skatten verkligen införs.

Förslaget ska nu ut på remiss och sedan beredas av regeringen.

– Jag förväntar mig att det här är ett gott underlag, säger Bah Kuhnke.– Det som är bra är ju att det finns en enig kommitté bakom.

I dag ska varje hushåll betala 2 340 kronor per år i avgift för att ha tv- och radiomottagare hemma, det som i dagligt tal kallas tv-licens.

Kommitténs förslag innebär att en individuell avgift, en skatt, på en procent tas ut för alla över 18 år med en beskattningsbar förvärvsinkomst. Oavsett om man ser på tv eller inte.

De som har en beskattningsbar förvärvsinkomst på minst 131 000 kronor får betala maxbeloppet på 1 308 kronor per person.

Skillnad för singlar

Det nya systemet skulle innebära störst skillnad för ensamhushåll och ensamstående föräldrar. De får en nästan halverad kostnad jämfört med dagens licensavgift på 2 340 kronor. Förutsatt att de betalar sin tv-licens i dag.

För ett hushåll med två vuxna skulle tv-skatten bli högst 2 616 kronor.

För public servicebolagen, SVT, SR och UR, innebär förslaget att de får ungefär lika mycket pengar som i dag att göra program för.

Många skolkar

Bakgrunden till förslaget är att allt fler tittar på tv via datorer, surfplattor och mobiltelefoner utan att betala licensavgift till public service. Dessutom bedöms 11–15 procent med tv skolka från avgiften.

Förslaget innebär att Radiotjänst i Kiruna och därmed kontrollsystemet avvecklas. Skatteverket får ansvaret att samla in tv-skatten.

Invändningarna mot en skatt har varit att det påverkar public servicebolagens oberoende gentemot politikerna i riksdag och regering.

Ser ingen risk

Kommitténs ordförande Sture Nordh uppger att skattepengarna till public service ska hållas åtskiljda från övriga utgifter i statsbudgeten.

Han ser därför ingen risk för att politiker ska försöka styra innehållet i public service genom att skära ned finansieringen. Då måste politikerna först genomföra lagändringar.

– Det är en betydligt krångligare process, säger Nordh.Sändningstillstånden för public servicebolagen föreslås bli åtta i stället för sex år. Under den perioden kan inte politikerna ändra tv-skatten som kommittén kallar för public serviceavgift.

SVT:s vd Hanna Stjärne är "försiktigt positiv" till förslaget, uppger hon i SVT.