Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försökte köra ihjäl sig och sin väninna – döms för försök till dråp

På torsdagens avkunnades domen mot den kvinna som misstänkts för mordförsök på en väninna, efter att hon kört av vägen och in i ett träd när väninnan satt som passagerare. Enligt kvinnorna ska det ha handlat om en självmordspakt. Tingsrätten dömer nu kvinnan för försök till dråp.

Polisen trodde först att det handlade om en vanlig olycka, när personbilen med de två kvinnorna i körde av Hammarleden, före detta länsväg 252 i Surahammar en tidig novembermorgon i fjol.

Ärendet tog snabbt en annan vändning när det i förhör framkom att de två kvinnorna, i 20– respektive 30-årsåldern planerat att ta sina liva tillsammans. Därför rubricerade ärendet om från misstanke om rattfylleri till försök till mord. I polisens förhör har en av kvinnorna kallat det för en "självmordspakt".

Den 30-åriga kvinnan åtalades senare misstänkt för mordförsök på sin väninna. På torsdagens kom tingsrättens dom – kvinnan döms för försök till dråp till skyddstillsyn med samhällstjänst i 240 timmar. Tingsrätten skriver i sin dom att om fängelse valts som påföljd, skulle fängelse i ett år ha dömts ut.

I domen skriver rätten att det får anses ställt utom rimligt tvivel att det var den 30-åriga kvinnans avsikt att köra av vägen, och att hon och väninnan på det sättet skulle avsluta sina liv.

Under tingsrättsförhandlingen, menade kvinnans försvarare att avåkningen var ett så kallat "otjänligt försök" – något som kännetecknas av att fara för att brottet skulle fullbordas varit utesluten redan när gärningen sker. Tingsrätten skriver i sin dom:

"Med hänsyn till hur terrängen såg ut vid avåkningsplatsen och den sträcka som bilen åkte ut i terrängen innan den stoppades av ett träd samt de skador som bilen fick anser tingsrätten att det funnits en konkret risk för att [30-åringens väninna] som var obältad och utan krockkudde kunde dött. Försöket var således ett tjänligt försök."

Genom sin försvarare, argumenterade den 30-åriga kvinnan i tingsrätten att det faktum att hennes väninna lämnat samtycke till deras självmordsplan, skulle frita henne från ansvar. Tingsrätten skriver i sin dom att samtycke till, eller uppmaning från någon som inte vill leva, aldrig kan leda till ansvarsfrihet för uppsåtligt dödande. Den 30-åriga kvinnan kan därför, enligt tingsrätten, inte undgå ansvar för att ha försökt döda sin väninna.

Åklagaren hade åtalat den 30-åriga kvinnan för mordförsök. Tingsrätten dömer henne istället för försök till dråp, med hänsyn till omständigheterna, väninnans lindriga skador och det faktum att 20-åringen var med på det som hände. Därför bedömer tingsrätten att brottet är mindre allvarligt.

Den nu dömda kvinnan har erkänt att hon kört av vägen, men förnekat ansvar för försök till mord.