Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första kommunala p-huset i Västerås på 30 år

Nu har Västerås stad satt i gång bygget av ett parkeringshus vid äventyrsbadet Kokpunkten. De 445 p-platserna ska bland annat vara för boende i de hus som byggs i området på Öster Mälarstrand.

Annons

P-huset som fått namnet Däcket ska drivas av Västerås stads nya parkeringsbolag. Det beräknas kosta 130 miljoner kronor att bygga och vara klart i maj nästa år.

Förutom Däcket finns det planer på att bygga ytterligare sju p-hus på andra platser. Det andra p-huset kommer att heta Dockan och ligga några kvarter sydost om Däcket. Det byggs troligen tidigast om tre år, beroende på byggtakten framöver.

Tanken med upplägget är att erbjuda byggherrarna i området runt de tänkta p-husen att köpa p-platser för 155 050 kronor styck. Då behöver de inte själva bygga parkeringsplatser vilket skapar möjligheter att bygga fler bostäder.

På onsdagen tog det kommunala parkeringsbolagets ordförande Jazmin Pettersson (S) det första skoptaget för p-huset Däcket på Öster Mälarstrand.

Hittills är 190 platser sålda, enligt Thomas Wulcan som är chef på transport- och myndighetsenheten. Man räknar med att sälja 300 på sikt.

Förhoppningen är att p-huset även ska minska den så kallade söktrafiken, bilister som åker runt och letar parkering på gatorna. Det skapar i sin tur en bättre boendemiljö, påpekar

De boende betalar sedan vanlig p-avgift för sin parkering.

Läs även:

Här är det nya p-huset- det första av åtta

Flyttbart p-hus gör det lättare att förtäta centrum

Parkeringar blir 195 nya bostäder

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.