Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första planet landar i kväll

(Uppdaterad 17.45) Både Ryanair och City Airline/Air Västerås kommer att flyga som vanligt från torsdag. Första planet landar redan i kväll, onsdag.

City Airline/Air Västerås kommer redan i kväll att flyga den tidtabellsenliga kvällsavgången mellan Göteborg Landvetter och Västerås.

- Sedan "nattar" vi planet i Västerås och det kommer att avgå i morgon, torsdag, som morgonplanet mot Göteborg. Därefter kommer vi att köra enligt tidtabell - men några flyg kommer att vara inställda hela veckan ut, säger Louise Arvidsson, pressinformatör för City Airline/Air Västerås.

Tidigare hade då Ryanair meddelat att de förlängde flygstoppet från onsdag lunch och framåt, men prognoserna gick de europeiska flygbolagens väg.

- Molnet har minskat väldeliga och börjat blåsa åt ett annat håll, sade en lättad Mikael Nilsson, flygplatschef i Västerås om det moln av vulkanaska från en isländsk vulkan som enligt säkerhetsansvariga myndigheter inneburit en fara för flygsäkerheten.

Mikael Nilsson - och många flygplatschefer och -anställda med honom runt om i norra Europa - är lättad över att flygbolagsjätten Ryanair återupptar trafiken.

Men det finns en brasklapp; Ryanair varnar för att det kan uppstå förseningar och inställda flyg då de olika ländernas flygplatser och flygtrafikledning snabbt kan drabbas av väldigt många plan som ska lyfta och landa samtidigt.

Även City Airline/Air Västerås varnar för oförutsedda händelser, och har redan nu ställt in vissa flyg, bland annat på sträckorna Göteborg-Västerås-Umeå och omvänt, se lista här intill.

Situationen har under eftermiddagen lättat betydligt för de svenska flygplatserna. Arlanda och Skavsta öppnade vid 16-tiden, Landvetter - bas för City Airline/Air Västerås - öppnade 14.00.

En sak får dock Västerås vänta på - invigningsfesten för City Airline/Air Västerås som skulle hållits redan i måndags.

- Just nu prioriterar vi att få planen i luften och passagerarna iväg, säger Louise Arvidsson och fortsätter:

- Festligheterna får vi ta senare, nu måste vi jobba.