Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förstagångsmammor blir äldre – Västeråsmamman äldst i länet

På fyrtio år har medelåldern för förstagångsmammorna i Sverige stigit med 4,6 år.

Medelåldern för en förstagångsmamma i Västerås närmar sig rikssnittet på lite dryga 29 år. Yngsta mamman i länet hittas i Fagersta.

På fyrtio år har medelåldern för förstagångsmammorna i Sverige stigit med 4,6 år.

I Dorotea har ökningen varit störst, från 22,1 år 1975 till 30,8 år 2015. Det visar de senaste siffrorna från SCB, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt inför Mors dag på söndag.

– En förklaring är att många kvinnor jobbar och pluggar på universitet och väntar lite längre med att få sitt första barn, säger Vitor Miranda, demograf på SCB.

– Medelåldern ökade lite snabbare under 1990-talet, då många män och kvinnor väntade längre med att få barn på grund av arbetslöshet och lågkonjunktur, fortsätter Vitor Miranda.

I riket är mammorna i snitt 29,1 år vid första barnets födelse. Men variationerna är stora mellan kommunerna. Medelåldern går från som lägst 23,5 år i Munkfors till som högst 31,9 år i Danderyd.

– Det man kan se i riket är att högutbildade kvinnor väntar längre med att få sitt första barn. En anledning till att det skiljer sig mellan olika kommuner kan vara att utbildningsnivån och åldern för etablering på arbetsmarknaden varierar, säger Vitor Miranda.