Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förstämning efter dödsolyckan

En chockstämning vilar över motor-Sverige efter söndagens motocrossolycka i Västerås.

- En oerhörd frustation kring vår verksamhet, berättar Per Westling, generalsekreterare hos SVEMO, Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet.

Han finner inget samband mellan den senaste tidens tre crossolyckor även om det är unga förare som förolyckats.

-De låga åldrarna speglar sporten just nu. Det handlar om unga förare över lag. Några 30-åringar finns knappast som deltar i tävlingsverksamheten på elitnivå.

Per Westling, hans närmaste medarbetare och större delen av cross-Sverige, funderar på vad man ska göra för att förhindra upprepningar.

Per Westling skulle kunna tänka sig att stänga av all verksamhet under tre veckor för att undersöka bakgrunden till olyckorna.

-Vi satt senast i fredags på kansliet och diskuterade säkerhetsfrågor under en lång genomgång med alla dessa säkerhetsmedvetna medlemmar i Västerås MK inför SM-tävlingarna i helgen. Så händer detta på en av våra finaste banor, Malmabanan. Djupt tragiskt.

Om den närmaste tävlingsverksamheten finns inget att säga i nuläget. Besked kommer närmaste dagarna. På lördag är det sista elitserieomgången i Edsbyn. Två tävlingar återstår i SM.

På tisdag kommer SVEMOS utredare av svåra olyckor, Hugo Melander, till Malmabanan. Där ska han träffa medlemmar i VMK-styrelsen och skapa sig en bild av olyckan som skedde i första kurvan direkt efter startrakan. Melander fanns också i Västerås och ledde utredning av isracingolyckan tidigare i år.

Fler dödsolyckor inom motocrossen

✔ I början av augusti i år avled en 20-årig man sedan han landat fel efter ett hopp vid en motocrosstävling i Vinäs utanför Mora.

✔ I juni i år avled en 14-årig pojke efter en otäck krasch under Hälsingeracet i Ljusdal.

✔ Under träning i augusti förra året omkom en 9-årig pojke på Svampa­banan utanför Tomelilla i Skåne.

✔ Två 18-åriga män omkom i en frontalkrock mellan två crossmotorcyklar i småländska Västervik i juni förra året.

Niklas Forsman