Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvara ett fritt internet

Annons

Ett fritt och öppet internet är viktigt. Därför tillhandahåller Piratpartiet internetuppkoppling för organisationer som har svårt att få det på egen hand. Sedan 2010 förser partiet organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter som The Pirate Bay (TPB) och Wikileaks med åtkomst till internet.

Nu försöker Rättighets-alliansen (före detta Antipiratbyrån) tysta ner oss och TPB genom att hota med att stämma partiet – och enskilda personer som företräder partiet – inför domstol. De vill att uppkopplingen till TPB stängs ner innan den 26 februari, annars hotar de med att förstöra livet för enskilda som jobbar för partiet, i många fall ideellt, genom att tvinga dem försvara sig i ett civilmål. De påstår att det skulle vara olagligt att förse TPB med internetuppkoppling. Vi vill tydligt klargöra att så inte är fallet. Den verksamhet som TPB i dag bedriver är inte olaglig, och att förse dem med internetuppkoppling är inte heller olagligt. Sedan första rättegången mot TPB har webbplatsen genomgått stora förändringar i vad den gör och tillhandahåller för tjänster. TPB är i dag bara en söktjänst där folk kan lägga upp beskrivningar och en magnetlänk – en hänvisning till hur en torrent ser ut om man söker efter den på en tracker. En magnetlänk skulle kunnas liknas vid att någon ger dig en hänvisning som säger att ”restaurangen du söker har en skylt med ett stort rött M”. Du får sedan gå runt på stan och fråga om någon känner igen skylten och kan tala om var du kan finna den. Dagens TPB är därmed bara en sökmotor för innehåll på internet och fungerar likadant som andra söktjänster på nätet eller en vanlig telefonkatalog.

Anklagelserna bygger på en helt absurd ansvarskedja. Piratpartiet hålls som tredje part i ledet ansvariga för vad personer gör när de delar filer de hittat via TPB. Det skulle kunna liknas med att en person hålls ansvarig för nedskräpning för att han slagit in varan i papper som butiken sen sålde till en person, som sedan kastade pappret på marken. Vi anser att det är principiellt viktigt att tillåta internetanslutning till alla organisationer eftersom grundläggande demokratiska principer som yttrandefrihet står och faller med detta.

Det Rättighetsalliansen håller på med är att likna med ren och skär utpressning. Med ekonomiska medel från penningstinna bolag agerar de som en privat polis och försöker diktera sina egna lagar i Sverige. Rättighetsalliansen anser sig ha rätt att hota enskilda personers privatekonomi för att hindra Piratpartiet från att ge TPB tillgång till internet. Deras mål är att tvinga operatörer att övervaka och ta ansvar för vad deras kunder gör och i detta fall tvinga aktiva i ett parti att vara personligt ansvariga för vad användare till partiets kunder eventuellt gör.Piratpartiet och Ung Pirat kommer att fortsätta att jobba för att öppet och fritt internet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons