Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvunna brevduvor från Västerås dök upp i en låda – i Vilhelmina

Förra veckan hittades en låda med brevduvor på en rastplats i en fjällby i Västerbotten. Det visade sig att fåglarna hade gjort en lång resa – de kunde spåras till en ägare i Västerås. Enligt Länsstyrelsen misstänker man att duvorna stulits.

Tre fåglar som var ringmärkta kunde spåras till ägaren i Västerås som, enligt SVT, bekräftar att över hundra brevduvor försvunnit.

– De får släppa ut dem så får de flyga hem, säger ägaren till brevduvorna, som vill vara anonym, till Sveriges television.

Det var i slutet på förra veckan som duvorna hittades i fjällbyn Klimpfjäll i Vilhelmina kommun.

– Det blev ett ganska stort pådrag. Vi var i Stekenjokkområdet i andra ärenden så det var självklart att vi började spana, berättar naturbevakaren Håkan Berglund på Länsstyrelsen i Jämtland, till SVT.

Enligt Håkan Berglund fanns det misstanke om att duvorna kunde vara tänkta som åtel för rovfåglar. Därför larmade man polisen, som i fredags sökte i området där man ska ha följt en misstänkt bil upp på fjället.

– Utifrån vad jag fått veta finns det ingen misstänkt för brott för bilen vi trodde det var hade ingen koppling till fåglarna, säger Håkan Berglund.

Enligt Märta Varg, miljöåklagare i Östersund, pågår det ingen förundersökning kring händelsen.