Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt vänsterstyre i Sura

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Seger i kommunen – men det var ändå ingen stor eufori hos Socialdemokraterna i Sura. (S) tappar ett mandat.

När också det sista valdistriktet räknats kan det konstateras att både Moderaterna och Folkpartiet tagit varsitt mandat i Surahammar. Sverigedemokraterna går också framåt med ett mandat. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet tappar varsin plats.

Trots detta är segern för de röda i Surahammar förkrossande. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tillsammans 23 av de 39 mandaten i kommunfullmäktige och knappt 60 procent av väljarstödet.

Vid 20-tiden, när de första vallokalsundersökningarna redovisades på tv, spred sig spänningen i Folkets hus där partiet samlats för valvaka.

– Nu är det nervöst, framför allt för riksresultatet, sa kommunalrådet Britt-Inger Fröberg som vankade omkring i salen.

Trots underhållning i form av bandet ”Försöka duger”, som mestadels sjöng klassiska vänstersånger lyfte aldrig stämningen riktigt. När endast ett par av länets val-distrikt var räknade stod dock (S) på 48 % i länet, och kamerorna åkte fram.

–Man får glädjas åt det man kan, skrattades det i lokalen.

Att Socialdemokraterna tappade drygt 4 procentenheter i riksdagsvalet, ungefär som i riket i stort, förvånar Britt-Inger Fröberg.

– Jag trodde nog att vi var rödare här än i övriga landet, säger hon.

I kommunalvalet var resultatet desto säkrare. Vid tiden för VLT:s pressläggning låg Socialdemokraterna strax under 50 procent.

–Vi får samarbeta med vänstern, och det blir inga problem. Det har vi gjort förut, kommenterar Britt-Inger Fröberg som alltså blir kvar på sin post som kommunalråd.

–Det är klart att det är konstigt att säga att det känns bra om man själv tappat, men det här blir nog bra, fortsätter hon.

I riksdagsvalet blev vinnarna i kommunen Moderaterna och Sverigedemokraterna. Hos Alliansen i kommunen firade man det fortsatta borgerliga styret på riksplanet.

– Vi är väldigt glada, jublade Johanna Olofsson, förstanamn på Moderaternas lista i Surahammar.

– Jag tror att väljarna ville ha fortsatt förnyelse, säger hon och medger att kvällen var nervös.

Att det inte blev maktskifte i kommunen förvånar henne inte.

–Vi är glada att vi ökat, som det ser ut nu går vi framåt med ett mandat. Vi är väldigt glada för våra siffror.

Alliansen i kommunen hade ett speciellt mål, och vid 23-tiden såg i alla fall det ut att gå i uppfyllelse.

–Målet var att Socialdemokraterna i alla fall inte skulle få egen majoritet, och det verkar de ju inte få, säger Johanna Olofsson.