Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förväxling på akuten

En läkare på akuten blandade ihop två patienter. Därför blev åttaåriga Felicia Jansson av misstag kallad till röntgen för njursten.

Felicias mamma, Jessica Jansson, berättar hur Felicia haft ont i magen och över 39 grader i feber när beslutet togs att åka in akut. Det var i söndags natt.

– Vi visste inte om det kanske var blindtarmen, hon har haft ont i magen förut, säger Jessica. På akuten trodde de att det kunde vara virus i magen.

– De skickade hem oss och sen ringde de från röntgen på måndagsmorgonen.

Jessica Jansson berättar att hon reagerade redan då. Läkaren på akuten hade inte sagt något om att Felicia skulle behöva röntgas.

– Vi fick åka upp när jag mådde som sämst, när jag låg och sov, berättar Felicia.

Innan de åkte till akuten gick Jessica Jansson och pratade med sin granne, en kvinna i 50-årsåldern, som även hon besökt akuten under söndagsnatten. Det visade sig att grannen hade sökt för njurstensanfall.

– De hade skrivit Felicias personnummer men grannens telefonnummer på remissen, säger Jessica. Hon berättar att grannen fått två samtal från röntgen under morgonen där de ringt och sökt Felicia.

Jessica Jansson valde att åka in med Felicia, trots att hon tyckte att det var konstigt. Väl på plats ifrågasatte hon varför dottern skulle röntgas och förväxlingen uppdagades.

– Jag pratade med två sköterskor och de sa att de hade aldrig hört på maken, säger Jessica.

Även om ingen kom till skada på grund av förväxlingen är Jessica upprörd.

– Det är som min mamma sa; tänk om det hade varit en operation?

Jessica Jansson berättar att läkaren såg stressad ut men tycker inte att det är en ursäkt.

– Det är nånting som brister och man kan inte skylla på att läkarna är trötta, det går bara inte, säger hon.