Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fosshaug frias för utbrott

Tidigare i dag kunde VLT avslöja att Per Fosshaug frias och slipper avstängning efter sitt utbrott i tv. Nu bekräftas det av ordföranden Stig Tibblin.
- Kanonskönt, säger han.

På trettondagsderbyt gick bandylegendaren hårt åt domarna i direktsänd tv. Domarkåren reagerade starkt och upprättade en anmälan mot Tillbergatränaren.

- Jag tror att de stänger av mig resten av säsongen, sa Fosshaug till VLT då.

Under dagen har tävlingskommittén, TK, diskuterat ett eventuellt straff i form av avstängning eller böter mot Fosshaug. Förbundet kommer att gå ut med beslutet under dagen.

Men VLT kan avslöja utgången redan nu.

Enligt välinitierade källor kommer TK inte att dela ut något straff - något som nu bekräftas av Stig Tibblin.

- Jag fick beskedet av Arne Eklöf (som sitter i TK, reds. anm.) på lunchen. Pelle kommer inte att bestraffas.

Hur ser du på beslutet?

- Kanonskönt. De har tagit fasta på lagen om yttrandefrihet och gått på linjen att det inte går att straffa någon i efterhand för vad han sagt.

Tibblin är kritisk mot att TV 4 överhuvudtaget genomförde intervjun.

- De är lite oproffsiga som gör så där. De vet om att spelaren är fly förbannad efter en utvisning och att han kan säga några grodor. Det har varit nära flera gånger tidigare under säsongen också, det är väl egentligen bara Andreas Westh (Bollnäs) som kunnat behärska sig.

TK:s helomvändningen skedde efter att Tillberga skickade in en överklagan där klubben anmärkte på tillvägagångssättet på anmälan.

Klubbprofilen Tobias "Zocke" Johnsson finkammade regelboken efter en utväg - och hittade den.

Motiveringen till friandet ska vara att det bryter mot lagen om yttrandefrihet att dela ut ett straff efter ljudupptagning i media - och i faktarutan kan VLT presentera ett utdrag ur överklagan.

TB:s överklagan mot anmälan

"Vi har även en grundläggande invändning mot anmälan i sig. I boken "Idrottens bestraffnings- och antidopingregler" framgår med all önskvärd tydlighet att uttalanden i media inte är bestraffningsbara. Det inskränker på den grundlagsstiftade yttrandefriheten.

Bestraffning kan således bara utmätas om missfirmelsen hörsammats från matchledaren, de assisterande domarna, fjärdedomaren eller annan av domarförbundet utsänd representant.

Vi har inte sett något sådant underlag."