Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först hos Sporten – VSK bekräftar betalning från Benfica

VSK Fotboll är skuldfritt för första gången på 2000-talet.
Benfica har betalat ut 2,7 miljoner kronor till Grönvitt – och parterna är överens om vidareförsäljningsklausulen om Victor Nilsson Lindelöf blir såld i sommar.
– Vi är väldigt nöjda med det nya avtalet, säger VSK Fotbolls vice ordförande Christina Liffner.

Annons

SE OCKSÅ [+]: Sporten djupanalyserar senaste infon – se snacket här!

Victor Nilsson Lindelöf-dealen mellan VSK och Benfica har omgetts av hundratals, om inte tusentals, rykten. Nu kommer konkret information i frågan.

Efter månader av spekulationer kommer det första – om än sparsamma – uttalandet från VSK Fotboll gällande Victor Nilsson Lindelöf-affären.

VSK bekräftar följande:

- För en tid sedan träffade VSK Fotboll och SL Benfica en överenskommelse som medför att den tidigare tvisten i frågan om spelaren Victor Nilsson Lindelöf nu är löst.

- Därmed återkallar VSK Fotboll sin anmälan till FIFA. Båda parter är tillfreds med överenskommelsen samt kommer att fullfölja sina åtaganden.

- När tvisten nu är löst medför det att Västerås SK Fotboll redan erhållit en del av den överenskomna ersättningen, vilken är beräknad att kompletteras med ytterligare utbetalningar i samband med att avtalet fullföljs. Västerås SK Fotboll kan och får inte delge några detaljer kring avtalet med tanke på tystnadsplikt reglerade i klausuler.

”Vi är väldigt nöjda med det nya avtalet. Den goda dialogen med Benfica har ägt rum med VSK och Victors allra bästa för ögonen”, säger Christina Liffner, VSK Fotbolls vice ordförande.

Och fortsätter:

”Vi har haft mycket god hjälp av advokat Lars Nilsson som också sitter i CAS, den internationella organisationen som utgör idrottens skiljenämnd, och av Svenska Fotbollförbundet som agerat mot både det portugisiska fotbollsförbundet och FIFA.”

Angående bakgrunden till hela tvisten och varför det förhandlades överhuvudtaget uttrycker sig VSK enligt följande:

Det var 2011 som VSK Fotboll sålde Victor Nilsson Lindelöf till den portugisiska klubben SL Benfica, men det var först vid försvarsspelarens genombrott för ett par år sedan som ett antal delar av avtalet aktualiserades. Därmed upptäcktes en rad oklarheter som till sist tvingade parterna till förhandlingsbordet.

”Nu har vi möjligheten att återigen lyfta blicken och fortsätta vår satsning mot i första hand Superettan, men också långsiktigt mot Allsvenskan 2021”, avslutar Christina Liffner, vice ordförande Västerås SK Fotboll.

Den stora frågan som återstod efter pressmeddelandet var hur mycket pengar VSK mottagit i förstaläget. Alltså redan nu innan en eventuell framtida transfer för Victor från Benfica under sommarfönstret.

Den detaljen släppte klubben bara kort därefter. VSK Fotboll håller sitt årsmöte den 13 mars. Men redan under måndagen kunde klubbens medlemmar se årsredovisningen. P4 Västmanland var först att rapportera om innehållet – där det framkommer att Grönvitt mottagit tiomatchersklausulen på 275 000 Euro.

Detta betyder att VSK redovisar ett positivt eget kapital på 1,6 miljoner kronor.

Sporten har sökt Christina Liffner för ytterligare kommentarer, utan resultat.

FAKTA – här är dealen i siffror

Så har VSK tagit emot av Benfica fram till nu

Övergångssumma 2012: 125 000 Euro

Klausul vid tre spelade U21-landskamper: 100 000 Euro

Klausul för tio startade A-lagsmatcher i ligaspel/CL: 275 000 Euro.

Totalt utbetalat just nu: 500 000 Euro.

Det kan hända i framtiden

Klausul för vidareförsäljning: VSK har tio procent på en framtida affär. Säljs Victor för exempelvis 300 miljoner kronor har VSK rätt till 30 miljoner (enligt Sportbladet har VSK redan mottagit 29 miljoner kronor av detta – och får ytterligare nio miljoner när/om Victor säljs i sommar)

Solidaritetsersättning: Köpande klubb (alltså inte Benfica) betalar ut ett belopp som väntas bli någonstans mellan 4-8 miljoner kronor.

Totalt att eventuellt utbetala i framtiden: Cirka 30–40 miljoner från Benfica plus 4-8 miljoner från köpande klubb

SE VSK FOTBOLL–SANDVIKEN PÅ LÖRDAG [+]

Sporten sänder VSK Fotboll–Sandviken 13.30. Vi är medvetna om och beklagar den undermåliga kvaliteten från de två senaste sändningarna. Nu har VSK hemmaplan vilket betyder att vi kan sända från Solid Park Arena som erbjuder oändligt mycket bättre förutsättningar för att TV-sända. Vi vågar utlova mycket, mycket bättre bildkvalitet än de senaste sändningarna.

Mer läsning

Annons