Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Special: Fotbolls-VM

Det här behöver du veta för att vara insatt i världssnackisen fotbolls-VM, som inleds i kväll (svensk tid).

Annons
Fotbolls-VM 2010 spelades i Sydafrika. Spanien vann VM.

Okej, basicinformationen är att fotbolls-VM spelas i Brasilien från den 12 juni till den 13 juli.

Sverige lyckades inte kvala in till mästerskapet.

De tre senaste nationerna som vann fotbolls-VM avslöjas i bildspelet ovan.

Och här kommer mer blandad info:

HISTORIK: Bernt Jangendahl minns VMVM-dags igen. Tiden dundrar iväg. Visst är det bra länge sedan Sverige spelade VM-final i fotboll.

Spelarna under de många åren glömmer vi inte. De finns där i våra minnen och sinnen. Pelé, Maradona, Puskas, Andrade och varför inte Brolin ... eller José Parodi – Paraguays Liedholm-kopia, innern från VM 1958, som jag med egna ögon såg i Parken i Norrköping mot Frankrike. Han etsade sig för alltid fast sedan den där junidagen. Skadad redan efter tre minuter, men kom igen rekordsnabbt med bindel om huvudet. Storspelade halvskadad. men sydamerikanerna åkte dit med hela 3–7 mot Frankrike där Just Fontaine satte tre pärlor och inledde sin fantastiska målsvit.

1950 spelades VM där det spelas nu. I Brasilien. En VM-turnering så långt borta att inte ens radion nådde fram till oss. Gunnar ”Oj-Oj” Göransson, Åtvidabergs-Facits Brasilienchef, fick hoppa in när vare sig Jerring eller Hyland fanns på plats. Ingen idé med en sådan långresa resonerade de. Vi var ju chanslösa.

Rio-VM var var skrällarnas spel. Sverige bidrog där med otroliga 3–2 mot Italien i Sao Paulo där målvakten Kalle Svensson begåvades med tillnamnet Rio-Kalle.

Skrällarnas VM skrev jag. Troligtvis kom den största skrällen i VM-historien när USA:s amatörer besegrade Englands fullblod med 1–0. Målskytt – en belgisk gruvarbetare som inte ens hade USA-medborarskap. Gaetjens hette han.

SPELARE ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ: Västeråsprofilen Anders Barklund listar

1. Thiago Silva (Brasilien): ”Han har allt. Han är en bra försvarsspelare, bra brytningar, bra på fasta situationer, bra tillslag ... det finns allt hos honom. Plus ledaregenskaperna. Han tar ansvar för sitt lag på ett bra sätt.”

2. Xavi Hernandez (Spanien): ”Jag tror att han blir avgörande för Spanien. Han har varit lite sådär med skador i år. Men han är Spaniens motor, precis som han varit i Barcelona. Ska Spanien gå bra måste han lyckas, och jag hoppas och tror att han blir navet i deras spel.”

3. Lionel Messi (Argentina): ”Hoppas att han hittar tillbaka till storformen. Han nätade senast och behöver få göra lite mål. Han kan förstås avgöra vilken match som helst.”

4. Cristiano Ronaldo (Portugal): ”Det är ingen personlig favorit, men han bör vara med ändå. Jag tror inte att Portugal kommer att gå långt, men Ronaldo är en fantastisk spelare som avgör många matcher på egen hand. Han är farlig på fasta och en väldigt duktig huvudspelare också. En av de bättre i världen som dock kan hämmas av att Portugal inte är bättre.”

5. Thomas Müller (Tyskland): ”En djupledsspelare av rang som avgör många matcher. Han har alltid rätt inställning, går alltid för 100 procent i närkamperna och en spelare som hjälper sitt lag mycket även i defensiven.”

FAVORITERNA TILL VM-TITELN: Västeråsprofilen Anders Barklund listar 1. Brasilien: ”De är nummer ett. De har de bästa spelarna, den starkaste truppen. Sedan tror jag och hoppas att de kan få folket med sig – då är det väldigt svårslagna. Det är bara att titta på Confederations Cup från förra året hur bra de var då.”

2. Tyskland: ”Det är ett homogent lag, de är riktigt bra och har bra spelare. Det är bara att konstatera.”

3. Argentina: ”Målfoto mellan dem och Spanien. Jag tror att spanjorernas fotboll börjar bli lite sönderläst, även om jag kan ha fel. Så jag sätter Argentina som trea och hoppas att spetsen med Messi och så vidare kan bli avgörande. Men det är riktigt tufft att göra en sådan här ranking.”

MERLÄSNING I VLT LÄS MER: Om Västeråsprofilen Anders Braklunds VM-resa till Brasilien i onsdagens VLT.

LÄS MER: Om Bernt Jangendahls VM-minnen i VLT i dagens VLT.

VM-LÄNKEN

Allt som är värt att veta om fotbolls-VM i Brasilien 2014 hittas här, på Internationella fotbollförbundet hemsida (fifa.com/worldcup).

Fotbolls-VM 2006 spelades i Tyskland. Italien vann VM.
Fotbolls-VM 2002 spelades i Sydkorea och Japan. Brasilien vann VM.

Mer läsning

Annons