Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbolls-VM i Sydafrika ledde till att framstegen i Afrika fick större uppmärksamhet.

Mycket har blivit bättre i Afrika. Men alltjämt hindrar höga födelsetal en snabb förbättring av levnadsstandarden och framtida invandring i den rikare världen kommer antagligen att mest komma från Afrika.

Annons

I går räknades rösterna i folkomröstningen i Kenya om en ny författning. Väljarna hade köat för att få möjlighet att rösta. Samtidigt gav supermodellen Naomi Campbell krigsförbrytarrättegången mot Liberias förre diktator Charles Taylor extra publicitet. Hon skulle ha fått diamanter av Taylor, som hade skaffat dem i det blodiga inbördeskriget i Sierra Leone.

Länge dominerade de negativa nyheterna om Afrika. Även om det alltid var farligt att generalisera om en hel kontinent fanns allvarliga problem i flera länder. Korruptionen och våldet var utbrett, många länder styrdes av despoter och tillväxten var låg. Befolkningsökningen var snabb utom i de länder som drabbades oerhört hårt av aids-epidemin. De många människorna fick det inte bättre, den magra tillväxten räckte inte när befolkningen samtidigt växte snabbt.

Visst finns många av problemen kvar, med Kongo, Somalia och Zimbabwe som avskräckande exempel. Men för kontinenten som helhet ser det betydligt bättre ut. Kenya skakades tidigare av oroligheter, nu gick folkomröstningen i stort fredligt till. Den nya författningen skall underlätta samlevnaden mellan olika folkgrupper. Despoter ställs till svars och fler länder styrs av civila regeringar och genomför val.

Fotbolls-VM i Sydafrika ledde till att framstegen i Afrika fick större uppmärksamhet. Det handlade då inte bara om det mer utvecklade värdlandet. Tillväxten har skjutit fart i flera länder. Aidsepidemin har inte samma snabba spridning, och bromsmediciner har kommit fler till del. Den globala krisen blev hittills lindrigare än väntat och de snabbt växande länderna i Asien som Kina importerar alltmer från afrikanska länder.

Afrika fick en dålig start efter självständigheten för runt 50 år sedan. De forna kolonierna var ofta uppdelade på kartbord och saknade en naturlig sammanhållning. Det har lett till interna konflikter och försvårat kampen mot korruptionen. Planekonomiska idéer och vurmande för enpartistater förhindrade utvecklingen. Biståndet var inte den förväntade hävstången till högre levnadsstandard.

Nu ser det ändå ut som de ekonomiska och politiska framstegen är på väg. Men på ett viktigt område har Afrika söder om Sahara ännu förändrats mindre. I Asien, Latinamerika och stora delar av Nordafrika och Mellanöstern har födelsetalen fallit kraftigt. I länder som Brasilien, Iran eller Algeriet ligger födelsetalen nu runt eller något över två barn per kvinna. I Indien, Indonesien eller Bangladesh är födelsetalen klart under två barn per kvinna. I Europa och Ostasien är födelsetalen så låga att befolkningen på sikt kommer att minska.

I Afrika, Sydafrika undantaget, ligger födelsetalen däremot i genomsnitt alltjämt över fem barn per kvinna. Det ger en snabbt befolkningstillväxt, som gör det svårare att höja välståndet och ge alla unga arbete.

Det lär också leda till att invandringen till rikare länder alltmer kommer från Afrika de närmaste årtiondena. Där finns en stor andel unga, medan befolkningstillväxten stannar av i dagens utvandringsländer i Nordafrika eller Latinamerika. Att likt andra delar av världen minska födelsetalen är den återstående stora utmaningen för de afrikanska länderna.