Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotograf på plats vid dödsolyckan: "Bussen var illa tilltygad i fronten"

 
Bussolyckan i Arboga 2017
Visa alla artiklar

Fotograf Pavel Koubek tog sig fram till olycksplatsen på E18 norr om Arboga där en person avlidit och ett 20-tal personer skadats.

TV: "Om dimman ligger lågt blir det halt på vissa platser"

Pavel Koubek, som levererat bilder från olyckan till TT nyhetsbyrån, är en erfaren fotograf med stor erfarenhet av att befinna sig på olycksplatser, bland annat som fotograf på NA.

Enligt honom var det en svåröverskådlig olycksplats som krävt åtminstone ett människoliv varvid ytterligare 20-talet skadats :

– Olycksplatsen sträckte sig flera hundra meter, det var en utspridd olycksplats.

De svåraste skadorna verkar ha vållats ombord på en buss med passagerare i linjetrafik mellan Arlanda och Karlstad:

– Bussen var illa tilltygad i fronten.

TV: Här bärgas bussen:

Enligt Pavel Koubeks uppfattning, och enligt de bilder han tagit, var det inte någon cement- eller betongbil som bussen krockat med. En lastbil, lastad med betongelement, var inblandad i olyckan på något sätt, men det tycks inte ha varit den lastbilen som bussen krockat med utan en vanlig lastbil eller lastbilssläp.

Det är i alla fall en sådan lastbil som står parkerad närmast bussen på Pavel Koubeks bilder.

Den omfattande olycksplatsen, mörkret och dimman är också förklaringen till varför de inledande uppgifterna från olyckan var osäkra och har skiftat timme för timme.

Det tar tid, även för välutbildad och erfaren räddningstjänst, sjukvårdspersonal och polis, att få överblick över en stor olycksplats där skadade, oskadda och vittnen blandas och man först måste inrikta sig på att rädda liv och inte hinner utreda exakt vad som skett. Sådana utredningar får vänta till senare.

När Pavel Koubek tog sig till olycksplatsen, vilket fick ske till fots långa sträckor, tyckte han inte att det var anmärkningsvärt halt. Men det säger ingenting om hur förhållandena var exakt vid olyckstillfället flera timmar tidigare:

– Det är dimmigt, och om dimman ligger lågt kan det bli halt på vissa platser.

Läs mer om olyckan här