Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Arbetet med romernas villkor måste fortsätta

Folkpartiet liberalerna har länge engagerat sig i frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter. Inte minst vad gäller minoriteternas villkor och situation i Europa, men också här hemma i Sverige och lokalt i Västerås.

Sedan drygt ett år tillbaka finns ett lokalt råd för romska frågor där representanter för unga och vuxna romer för fram synpunkter till politiker. Rådet har också en viktig uppgift för att uppmuntra dialogen mellan Västerås stad och föreningslivet.

Några prioriterade områden har varit elevernas situation i skolan, rätten till modersmål men också vikten av elevers närvaro i skolan för att lyckas i skolarbetet. Här är också föräldrarna en viktig faktor för att lyckas.

Vuxna romer erbjuds också stöd i form av orienterings- och utbildningsinsatser för att underlätta steget vidare ut i arbete och egen försörjning. Romerna har helt olika behov och för många romer är inte arbete ett bekymmer utan de fördomar som fortfarande finns i samhället. Därför är vi angelägna om att fortsätta uppmärksamma romernas villkor i Västerås, i Sverige och resten av Europa.

Delegationen för romska frågor under ledning av tidigare Folkpartiledaren Maria Leissner har nyligen presenterat sin rapport för regeringen som också påvisar behovet av ökat politiskt fokus på denna fråga. Delegationen konstaterar att det råder en extrem och oförsvarbar exkludering av romer från alla delar av samhället; romers situation i Sverige är både mänskligt och ekonomiskt ohållbar. Därför föreslås en nationell strategi för romer som ska genomföras under en 20-årsperiod.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) har även skrivit till EU-kommissionen och avkrävt skarpa åtgärder för att säkerställa romernas rättigheter i hela Europa med medel från den Europeiska sociala fonden. För det fall kommissionen inte agerar inom kort lovar även de två FP-ministrarna att Sverige kommer att ta egna initiativ i ministerrådet.

Även i Europaparlamentet är ledamöterna från Folkpartiet liberalerna en självklar röst för romers rättigheter oavsett om det gäller rätten till utbildning, deporteringar av romer från Danmark eller romska läger som rivs i Frankrike. Västerås, Sverige och Europa behöver politiska beslutsfattare som tar romernas utsatta situation på allvar och som är beredda att kavla upp ärmarna och arbeta för deras rättigheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel