Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Bilda region med Uppsala och Sörmland i första hand

Vi anser att det mest naturliga för Västmanland är att bilda region tillsammans med Sörmlands och Uppsala län. Folkpartiet i Västmanland har tidigare arbetat hårt för en Mälardalsregion där Stockholm skulle ingå. Nu vill Stockholm av olika skäl vara en egen region. Då är det enda naturliga att bilda en region tillsammans med länen runt oss.

Skälen till detta är många. Strömmarna av arbetsresor går mot Stockholm och mellan Västmanlands och Uppsala län respektive Sörmland i första hand. Mälardals-regionen har utvecklat en ”näringslivsregion” som känns naturlig. Samarbetet mellan Stockholmsregionen och en region bestående av länen runt omkring kommer att vara naturlig. Kommunikationerna med Stockholm går via Uppsala län.

En regionbildning har en mycket lång tidsmässig horisont. Självklart får aldrig partipolitiska överväganden vara vägledande. Vi ser det i första hand som en fråga om en naturlig tillväxtregion och en region som kan utvecklas och vara konkurrenskraftig i ett europeiskt perspektiv. Då är även Mälardalen en liten region, men lika fullt en kraftfull regionbildning. Att ”slå sönder” Mälardalen genom att dela regionen längs Västmanlands-Upplandsgränsen vore en dålig lösning.

Regionfrågan behandlas främst av landstingen. Landstingens huvuduppgift är sjukvården. Det kan därför bli en felaktig optimering om sjukvårdsfrågorna tillåts spela en för stor roll. Även här är det dock så att samarbetet mellan Västmanland och Akademiska sjukhuset i Uppsala är viktigast att bibehålla.

Landstingsmajoriteten vill bilda en region med Örebro län och Sörmland. Vi anser detta vara en dålig lösning för Västmanland, som på detta sätt kommer att hamna lite utanför. Vi har inget emot Örebro som samarbetspartner, men det är inte västerut vi i första hand vänder oss. Det vore en lösning som inte stämmer med västmanlänningarnas naturligaste känsla av samhörighet och näringslivs-politisk inriktning.

Folkpartiet i länet och i Västerås har en annan uppfattning. Bilda region med Sörmland och Uppsala i första hand!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel