Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP+C: Gör plats för laglig graffiti i Västerås!

Folkpartiet och Centerpartiet vill bryta Västerås stenhårda nolltolerans mot graffiti. Det är dags att Västerås stad omprövar sin ålderdomliga inställning till nya konstformer.

Som första steg bör Kultur- idrotts- och fritidsnämnden bevilja Studieförbundet Vuxenskolans ansökan om bidrag till projektet Här får man. Målet med projektet är att ge plats för laglig graffiti i Västerås.

I Malmö fungerar detta så bra att man öppnat en andra vägg. I Västerås råder något som närmast kan betecknas som tankeförbud när det gäller graffiti. Varför är det så?

Vi anser att graffiti och skadegörelse ska behandlas som två helt skilda saker. Vi vill verkligen inte ha klotter på våra fina hus och kulturbyggnader. Men det är inte samma sak som att förbjuda och till varje pris motverka graffiti överallt. Om samma hårda attityd skulle tillämpas mot exempelvis bilåkning borde vi stänga av E18 för alla bara för att några trafikanter kör för fort. Både lagliga vägar och lagliga väggar är bra för Västerås utveckling!

Konstens uppgift är inte att endast behaga betraktaren utan även att väcka känslor. Vi förstår att lagliga graffitiväggar inte kommer att älskas av alla. Men vi är övertygade om att den offentliga konsten kan berikas med graffiti. Vi vill därför att staden undersöker var det finns lämpliga ställen för lagliga graffitiväggar.

En möjlighet kunde vara att försköna tråkiga viadukter med gatukonst. Fler lagliga ytor ökar chansen för graffitikonstnärer att bli upptäckta och få beställningar även av privata företag och organisationer.

Graffiti handlar inte om skadegörelse utan framför allt om konst och demokrati. I takt med att det offentliga rummet översvämmas med reklam minskar utrymmet för den enskilda människan att synas och höras. Lagliga graffitiväggar ger fler chansen att delta i det demokratiska samtalet.

Graffiti kan även ge oss fler arbetstillfällen. Kreativitet skapar entreprenörer och nya företag. Om vi slutar bekämpa och istället börjar bejaka nya kulturyttringar kan vi få fler unga, kreativa människor att flytta till Västerås.

I dag finns ingen plats för graffiti i Västerås. Bidrag till graffitiprojekt förhalas och försinkas. Och man får knappt prata med barn och ungdomar om graffiti som konst.

Vi från Folkpartiet och Centerpartiet vill inte vänta längre. Gör plats för laglig graffiti – för konstens, kreativitetens och demokratins skull!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel