Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP får god utdelning på sin skolsatsning

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Jan Björklund (FP) är bäst och Maud Olofsson (C) sämst. I alla fall när det kommer till vad västeråsarna tror om dem som skolpolitiker.

Folkpartiets många skolpolitiska utspel i valrörelsen verkar ha gett resultat. I alla fall om man ska tro den undersökning som presenterades av Lärarnas Riksförbund i går.

4500 personer, varav 313 västeråsare, har svarat på frågor om skolpolitik i en telefonundersökning.

Anmärkningsvärt är att nio av tio västeråsare och svenskar inte tror att undervisningen i skolan är likvärdig, det vill säga att den håller en lika hög kvalitet oavsett vilken skola eller kommun det är.

Undersökningsresultatet visar också starkt stöd för Lärarnas Riksförbunds egen favoritfråga; över hälften är för en statlig i stället för kommunal finansiering av skolan och tror att det skulle gynna likvärdigheten.

– Det här är en fråga som saknas helt i valdebatten, säger Bo Jansson, andre vice förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund.

Sex av tio västeråsare tycker inte heller att skolan i Västerås får tillräckligt med resurser. Men nära hälften har stort förtroende för de ansvariga inom skolpolitiken och har även störst förtroende för Alliansen i skolfrågor.

Men frågan är hur stort genomslag det kommer att få för valresultatet. För sju av tio västeråsare är inte skolfrågan avgörande för hur de kommer att rösta om en knapp månad.