Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Fler måste ta ansvar för integrationspolitiken

Runt om i Europa är integrationspolitiken högst upp på agendan vid sidan av den ekonomiska utvecklingen.

Tyvärr beror detta ofta på att de politiska partierna under decennier inte formulerat och haft en tydlig integrationspolitik för hur man ska erbjuda asylsökande eller invandrare ett kvalitativt mottagande.

Resultatet har blivit segregation, ungdomsarbetslöshet och en stor andel av de vuxna som aldrig lärt sig språket. Detta påverkar i sin tur deras delaktighet i samhället, exempelvis viljan att gå och rösta och delta i det politiska livet. Sammantaget riskerar man att hamna i ett utanförskap som är svår att bryta. Jag ser integrationspolitiken som en av våra viktigaste utmaningar vid sidan av skolresultaten och arbetslösheten.

Vi tog hösten 2009 initiativ till ett flyktingsamverkansavtal i länet för att flera kommuner måste ta ett solidariskt ansvar, men också för att åstadkomma en faktisk samverkan i Västmanland kring dessa viktiga frågor. Det är svårt för en enskild kommun som Hallstahammar att klara av allt ensamt. Vi har engagerat landshövdingen för att följa detta arbete och utmaningen ligger nu i att kommunerna sluter överenskommelser inom områden som vuxenutbildning, svenska för invandrare, praktikplatser etcetera.

Västmanland måste ligga före andra län. Vi ska visa att vi kan kombinera ett solidariskt flyktingmottagande med en arbetskrafts-invandring. Vi ska parallellt bidra med aktiva insatser från samhällets sida så att vi använder alla dessa möjligheter och resurser för att utveckla och stärka tillväxt och företagen i Västmanland. Denna potential vill vi ta tillvara och därför vill vi också sträcka ut en hand till länets näringsliv att ta ett större ansvar för integrationen också initialt när det behövs språkpraktikplatser och sedan praktikplatser inför en anställning.

Kommunerna måste också ta ett större ansvar. Västerås förvaltningar har under många år haft svårt att erbjuda nyanlända språkpraktikplatser. En sådan är en förutsättning för nyanlända att snabbt lära sig det svenska språket. Folkpartiet ställer krav på heldagsverksamhet vid introduktionen. Den enskilde ska lära sig svenska men också erbjudas språkpraktik och sedan arbetspraktik.

Om samhället ställer dessa krav och har dessa höga målsättningar måste kommunerna också förhindra att personer passiviseras och tvingas stanna hemma. Då kommer integrationspolitiken inte att lyckas och vi kommer att se hur personer utan språkkunskaper hamnar i utanförskap.

Vi riskerar också att stärka de fördomar som finns att vissa invandrare inte vill arbeta. Men detta är fel – alla människor som flyttar till Sverige vill ha trygghet. Men de vill också utbilda sig, arbeta och bidra.

Västmanland kan mycket bättre. Flyktingsamverkansavtalet i länet är ett första steg.Staten kommer genom den nya etablerings-reformen via Arbetsförmedlingen att ta ett större ansvar, men vi kommer fört att lyckas när kommunerna samverkar och när näringslivet också är med i processen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel