Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Försäkringskassans servicekontor måste vara kvar

Försäkringskassans oväntade förslag om att lägga ned sin verksamhet vid servicekontoren känns mycket bekymmersamt. Servicen på Försäkringskassan har de senaste åren börjat förbättras ordentligt och handläggningstiderna minskar nu. Då är det oroväckande att höra förslag som riskerar att åter försämra servicen till allmänheten. Vi i Folkpartiet tänker göra vad vi kan för att hindra en sådan utveckling.

Servicekontoren delas ofta av Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket för snabb information till medborgarna. Vi hade hoppats att fler myndigheter framöver skulle kunna gå in i servicekontoren och öppna sig mot allmänheten, inte att det blir tvärtom med nedläggning av verksamheten.

De lokala servicekontoren i landet och i Västmanland har hjälpt människor med upplysningar om regler och rutiner för olika försäkringar. Visserligen arbetar inte de beslutande handläggarna på servicekontoren, men det är ändå värdefullt att kunna få snabb praktisk information där. Vi är angelägna precis som handikapporganisationerna att äldre och personer med funktionshinder fortsatt ska ha lika god tillgänglighet till servicekontoren i framtiden.

Vi förstår inte riktigt orsaken till detta förslag. Riks-dagen har inte satt upp några nya besparingskrav på Försäkringskassan, utan budgeten till och med 2013 har varit fastlagd sedan 2009 och är baserad på Försäkringskassans egen bedömning om möjligheten att effektivisera verksam-heten. Dessutom har riksdagen beslutat om extra anslag för åren 2011–2012 för att underlätta fortsatt omställningsarbete.

Nu hoppas vi ändå att sista ordet inte är sagt i denna fråga. Det finns ett tydligt serviceåtagande och tydliga mål för hur Försäkringskassan ska bemöta allmänheten. Förändringar i organisationen måste vägas mot hur dessa viktiga mål kan uppnås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel