Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Gymnasium 2011 för högre krav och kvalitet

Det rödgröna minoritetsstyrets företrädare i skolnämnderna dömer ut den nya gymnasieskolan innan den ens är införd! Som skäl anger de underhandsinformationen om att det vid första ansökningstillfället till gymnasiet nu är färre sökande till yrkesprogrammen än under tidigare år.

Vid stora förändringar av det slag som gymnasieskolan nu genomgår, så kan man inte vänta sig att alla ögonblickligen tar till sig hur det nya kommer att bli. Något som inte kommit fram tillräckligt tydligt är att det går alldeles utmärkt att också på yrkeslinjerna få grundläggande högskolebehörighet – om man så vill.

Det är just detta som är en av de stora nyheterna i gymnasieskolan 2011 – att en elev ska kunna välja mellan att antingen förbereda sig för högskolestudier eller välja att gå ett program som ger möjlighet till yrkesarbete direkt efter avslutande studier. I det gamla gymnasiet tvingades alla till högskoleförberedelse oavsett fallenhet, vilja eller lust.

Man kan utläsa en negativ förändring i antalet sökande till yrkeslinjerna. Det kan vara ett problem för framtiden då det är självklart viktigt att vi får ungdomar som utbildar sig i hantverks- och industriyrken. Men det kan ju tänkas vara så att de som nu söker in på yrkesprogrammen gör det av verkligt, äkta intresse för yrket – och det ser jag som en vinst.

Den gamla gymnasieskolan har brottats med låg genomströmning av eleverna och många har över huvud taget inte fått några slutbetyg alls. Det ligger nära till hands att anta att detta till stor del beror på att skolsystemet tvingat in eleven i studier som inte passat den enskildes läggning och förutsättningar.

Jag blir bekymrad när det framstår som att de som nu är valda att politiskt leda skolan i Västerås uppenbarligen inte känner till att alla elever på yrkesprogrammen ska ha rätt att läsa in de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet.

Det behövs inga kommunalpolitiska initiativ för det! Men ett initiativ behövs – att tillse att detta faktum blir känt!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel