Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP+M: Det är bra med politisk samsyn om skolan

Med Västerås stads utbildningsplan för 2011-2015 fullföljs den riktningsförändring som Västeråsalliansen inledde efter valet 2006. I utbildningsplanen för 2007-2011 lyftes kunskapsmålen fram tydligare än vad som tidigare varit fallet och en bärande tanke var att planen skulle ställa upp få men tydliga mål för skolan att arbeta efter.

Utbildningsplanen för 2011-2015 har tagits fram gemensamt av samtliga politiska partier som har förtroendevalda i Västerås båda skolnämnder. Planen är inte en produkt av det rödgröna styret, vilket man kan förledas tro om man läser Vasiliki Tsouplakis och Anders Teljebäcks artikel.

Utbildningsplanen är tvärtom ett resultat av ett givande samarbete över blockgränserna. Vi i alliansen har efter noggranna för-beredelser deltagit mycket aktivt i arbetet under våren. Vi känner att genomslaget har varit gott för våra tankar och idéer.

Det finns nu i utbildningsplanen en tydlighet vad gäller målet. Det är att samtliga elever ska gå ut grundskolan med godkända betyg och lämna gymnasiet med en komplett examen. Vidare ska stadens skolor på alla nivåer ha skickliga lärare – ” I alla skolor finns det skickliga lärare, ett pedagogiskt ledarskap och andra viktiga yrkeskompetenser”. Alliansen fick även gehör för att planen ska ha tydliga mål för toppresultat både i grundskolan och på gymnasiet. Det räcker inte med att alla når godkänt, vi måste också se elever som presterar utöver genomsnittet.

På förskolans område var vi mycket noga med att det skulle finnas en bra och otve-tydig skrivning om barngruppernas storlek. Formuleringen blev ”håller nere barngruppernas storlek och bibehåller personal-tätheten.”

Det kändes mycket tillfredsställande att vi kunde bygga vidare på idéerna från före-gående mandatperiods utbildningsplan vad gäller struktur och volym. En utbildningsplan ska vara lättillgänglig och greppbar: Det får inte finnas någon risk att den blir en hyllvärmare.

För Västerås barn och unga är det bra att det finns en politisk samsyn kring vad som är viktigt för alla våra skolformer. Våra barn och unga har rätt till den allra bästa skolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel