Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP+M+KD: Besparingar kan ge oönskade effekter

Vikariekostnaderna i förskolan och skolan i Hallstahammar ökar och besparings-åtgärder måste göras under hösten 2011.

För att komma tillrätta med problemet behöver en rad åtgärder vidtas men att spara på vikarier är många gånger en väldigt svår balansgång. Säkerhet och långa öppet-tider gör att det inte alltid är praktiskt möjligt att avstå från att sätta in vikarier.

Med tanke på det, samt att det bara är knappt fyra månader kvar på året, yrkade därför Alliansens ledamöter i barn- och utbildningsnämnden på att en rad andra åtgärder som faktiskt leder till bättre ekonomiskt resultat utan att påverka skolverksamheten negativt. Det anmärkningsvärda är att majoritetens ledamöter avslog samtliga yrkanden.

Om vi får välja mellan uppföljning av inköp och budgetkontroll eller färre pedagoger i förskolan och lärare i skolan är valet för oss enkelt. De första två punkterna torde vara en självklar första åtgärd.

Vi vill visa på ansvarstagande över den verksamhet som barn- och utbildningsnämnden är avsedd att leda och påvisa konkreta exempel på fler åtgärder för att få till den önskade besparingen på 1 050 000 kronor. Frågan är vad majoriteten vill.

Vi vill också påpeka att vi haft ett avsevärt bättre ekonomiskt läge om majoriteten hanterat förskolans lokalfråga och upphandling av baracker annorlunda. Nu rusade man iväg och upphandlade baracker långt innan man hade användning för dem. De beslut som nu är fattade var inte effektiv hantering av skattemedel och en eventuell etablering från en privat förskola skulle kunna inne-bära avsevärda budgetöverdrag i förskolans verksamhet. Men då är det ju enkelt – man kan helt enkelt skylla allt på en privat utförare i stället för att stå för sina egna misslyckade beslut!

Vad det gäller vikariehanteringen är det tydligt att åtgärder måste vidtas. Sjuktalet bland de anställda går ner men kostnaden för vikarier ökar. Ekvationen går inte ihop! Men, från Alliansens ledamöter är vi över-tygade om att avvägningar i besparingarna är viktiga och därför borde våra tilläggs-yrkanden ha tillstyrkts. Vi är nu rädda för att Socialdemokraternas besparingar i stället ger oönskade effekter i verksamheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel