Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP+M: Nya gymnasieskolan ger färre avhopp och ökar genomströmningen

Vi tackar för de berömmande orden från Anders Teljebäck (S), Marléne Andersson (MP) och Pär Karlsson (V) om den av oss initierade gymnasiereformen. Precis som de anser vi att detta är ett steg i rätt riktning.

Däremot håller vi inte med dem om att det skulle vara en brist att det på de nya yrkesinriktade programmen inte är obligatoriskt att läsa till högskolebehörighet. De yrkesinriktade programmen har länge haft nära dubbelt så många avhopp och ofullständiga slutbetyg som de studieförberedande.

En av de vanligaste orsakerna till avhopp är att man varit trött på att studera och att man hade börjat halka efter och haft det svårt att komma igen. Att då på de yrkesförberedande programmen kunna välja själv om man vill läsa till högskolebehörighet eller inte är då en stor fördel för dem som har det svårt eller av olika orsaker inte orkar hålla den studietakt som krävs.

Västerås stad påbörjade förbereda införandet av den nya gymnasiereformen under vår ledning, redan 2008. I varje budget avsattes resurser för att underlätta omställningen. Generellt kommer kostnaderna att vara desamma, men billigare, då en stor del av eleverna på yrkes- eller lärlingsprogram har en större del av sin utbildning förlagd ute på en arbetsplats.

En annan viktig del med vår reform som självklart påverkar gymnasieskolans kostnadsbild är att fler elever får tidigare och bättre hjälp i grundskolan. De kommer att erbjudas mer anpassade utbildningar när det gäller studieförberedande eller lärlingsutbildning och därmed minskar vi andelen elever som går i gymnasiet ett eller två år extra och som kostar Västerås mycket pengar.

Ytterligare en faktor är att elever som är obehöriga från grundskolan kommer att erbjudas mer individuellt anpassade särskilda program och varianter som ersätter det misslyckade IV-programmet. Även denna reformering påbörjades av oss i Västerås hösten 2008/2009.

Regeringens gymnasie-reform kommer samtidigt att följas upp och vi följer också implementeringen och kostnadsutvecklingen. Det har också våra respektive utskott fattat beslut om. Det allra viktigaste som vi vill undvika – att unga hamnar utanför och har svårt att komma in på arbetsmarknaden – är att erbjuda dem en högkvali-tativ yrkesförberedande utbildning, där det som verkligen krävs på arbetsmarknaden också är det som erbjuds.

Att ge en god utbildning till kommunens unga invånare är en av våra viktigaste uppgifter, men de stora satsningar som gjorts i Västerås har skett under vår ledning och med prioriteringar som vi gjorde inom ramen för Västeråsalliansen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel