Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP+M: Så underlättar vi vägen in på arbetsmarknaden

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna från länet påstår felaktigt att vår jobbpolitik reducerats till sänkt krogmoms.

Annons

Sänkt krogmoms har haft flera positiva effekter. Företagare har kunnat sänka priserna, anställa fler eller kunnat ge redan anställda möjlighet till full tid.De skattelättnader som har genomförts för låg- och medelinkomsttagare har varit viktiga för många hushåll.

Vi behöver ta flera steg och göra det billigare att anställa. Vi säger nej till Socialdemokraternas förslag att dubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år. Tvärt om behöver vi underlätta inträdet på arbetsmarknaden för ungdomar. Vi ska inom kort behandla förslag om lärlingsanställningsavtal i riksdagen.

Vår största utmaning är fortsatt skolans resultat. Det är något som vi arbetar aktivt med. Just nu sjösätts våra skolreformer som skollagen och en helt ny gymnasieskola med tydligare koppling till arbetslivet. Att vända resultaten på två terminer med de nya lagarna är inte realistiskt. Några positiva saker kan vi redan se. Fler väljer svårare kurser som språk och matematik och fler söker ingenjörsutbildningarna. Vi återupprättar yrkesutbildningarna på gymnasiet.

Vi lägger om hela skolpolitiken, fler elever måste lämna grundskolan med bättre kunskaper så att de slipper slås ut från gymnasiet. Satsningen på lärarkompetensen och införandet av den nya lärarutbildningen är centrala reformer för att åter höja resultaten i skolan.

Västmanland är fortsatt ett industrilän. Vi ser att vissa kommuner har drabbats extra hårt medan andra har klarat sig bättre. I vissa kommuner, som Västerås, efterfrågas ingenjörer. Vi satsar på Yrkesvux inom vuxenutbildningen så att fler ungdomar kan läsa in gymnasiekompetens. Utan detta skulle kommuner som Kungsör inte ha någon vuxenutbildning.

Västerås kan med vår satsning erbjuda ett bredare utbildningsutbud. Vi satsar på stöd för unga från dag ett på Arbetsförmedlingen genom matchning och vägledning. Vi förlänger satsningen på att ge det högre studiebidraget till unga som inte har grundskole- eller gymnasiekompetens inom ramen för folkhögskolan. Platser finns men det har inte varit lätt att locka ungdomarna.

Ungdomsarbetslösheten i Västerås sjönk under 2011 men nu ser vi en avmattning. Vårt fokus är att de ungdomar som faktiskt är arbetslösa snabbt ska få stöd. Att motverka arbetslösheten är en viktig uppgift och regeringen anpassar insatserna efter konjunkturen. Skulle utvecklingen kräva mer insatser är vi beredda, som under krisåren, att prioritera mer resurser till utbildning och yrkesutbildning.

Roger Haddad (FP)

Jessica Polfjärd (M)

Staffan Anger (M)

Åsa Coenraads (M) riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons