Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Nya gymnasieskolan förebygger avhopp

Den socialdemokratiska gymnasieskolan varade fram till vårterminen 2011. Resultatet var avhopp, elever som kom in på gymnasieprogrammen med dåliga förkunskaper och hög ungdomsarbetslöshet.

För Västerås har detta inneburit att vi årligen lägger mellan 70-80 miljoner kronor på det individuella programmet och 75-80 miljoner på vuxenutbildningen, där en stor andel läggs på att lappa och laga elevernas bristande kompetens från gymnasieskolan. Utöver detta lägger Västerås drygt 70 miljoner kronor på arbetsmarknadsinsatser, varav en stor del är till ungdomar som lämnat gymnasieskolan utan slutbetyg. Så kan vi inte ha det.

Vi införde lärlingsutbildningar och startade Arenan i Västerås, båda besluten reserverade sig Socialdemokraterna emot. Folkpartiet lägger om hela skolpolitiken, prognosen är att Västerås får 10 miljoner kronor mindre, men resurser är inte gymnasieskolans problem.

Problemet är att vi haft dålig genomströmning, stora kostnader för att lappa och laga efter grundskolan och efter gymnasieskolan på nästan 200 miljoner kronor, men också att våra skolpengar inte gått till skolans lärare och rektor. Skolpengen äts upp av Proaros administration och lokaler. Detta uppmärksammade vi i mars 2010.

Socialdemokraterna vill avskaffa lärlingsutbildningarna och ogillar den nya gymnasieskolan som erbjuder flera individuella utbildningsmöjligheter beroende på om man vill vidare till universitet eller ut i arbetslivet direkt. Med vår gymnasiepolitik kommer färre att hoppa av och därmed färre kostnader för samhället.

Varför vill Socialdemokraterna gå tillbaka till gymnasieskolan som slog ut så många? Västerås får del av statsbidrag för andra satsningar som regeringen gör inom grundskolan, fortbildningssatsningen Lärarlyftet och kommer också att ta del av Mattelyftet där regeringen satsar över 2 miljarder kronor. Västerås får också del av Yrkesvuxsatsningarna.

Det är bättre att statsbidragen öronmärks till viktiga satsningar än att de riskerar att gå till tomma dyra lokaler och Proaros administration som Socialdemokraterna inte gjort något åt, trots Folkpartiets motion som lades för ett år sedan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel