Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Proarosstyrelsens arbete får underkänt

Tomas Salzmann (M), vice ordförande i styrelsen för Proaros, ger några exempel på hur styrelsen blivit ett rundningsmärke. Viktiga beslut fattas, enligt Salzmann, av tjänstemän och inte av styrelsen.

Det är inte första gången politiker klagar på att det är tjänstemännen som bestämmer, men jag blir lika förvånad varje gång detta händer. Det har under varje sammanträde, under den tid som Salzmann suttit i styrelsen, varit upp till honom att se till att de beslut som ska fattas av styrelsen verkligen tas där.

Detta styrs i delegationsordningen. I aktiebolag är denna punkt på agendan minst en gång varje år och i politiska styrelser och nämnder minst en gång var fjärde år. Men kan vid varje styrelsesammanträde tas upp till omprövning om någon ledamot så önskar.

Salzmanns artikel belyser frågan om Proaros vara eller icke vara. Denna debatt borde egentligen handla om Västerås även fortsättningsvis ska ha kvar beställar-utförarmodellen. Beslut om införande av denna togs i augusti 1991 och modellen sjösattes 1 januari 1992 – inte 1990 som Salzmann påstår.

Efter 20 år med beställar-utförarmodellen är det naturligt att man utvärderar den och om man hittar en bättre styrmodell ersätter den. Vad som oroar mig i denna debatt är att man eventuellt kan enas över blockgränserna att skrota den nuvarande styrmodellen utan att ha en ny. Beställar-utförarmodellen må ha sina brister, men vi vet att den under 20 år tjänat västeråsarna väl och förhindrat såväl jättelika skattehöjningar som rekordneddragningar av välfärden. I båda fallen till skillnad från många jämnstora kommuner.

Så mitt råd till dagens beslutsfattare i Västerås blir: Utvärdera gärna beställar-utförarmodellen, men vänta med beslut om att ersätta den tills ni har hittat något bättre. Att återgå till den organisation som gällde före 1992 är ingen lösning. Verkligheten ser helt annorlunda ut i dag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel