Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Satsning på lärarnas löner viktigaste frågan

Vilka är de viktigaste satsningarna för Västerås framtid? Satsningar på lärarlöner, är Folkpartiet liberalerna svar på frågan!

Folkpartiet anser att den i särklass viktigaste frågan i 2012 års budget är att det finns utrymme för höjda lärarlöner.

I Västerås stadshus är man snart inne på upploppet i arbetet med budgeten för 2012. I mitten av juni ska ramar för nämnder och styrelser fastställas av kommunfullmäktige. Det är då det bestäms hur mycket verksamheterna får att röra sig med för att kunna genomföra sina uppdrag under nästa år. Som i allt budgetarbete måste man nu fråga sig vad som är viktigast, vad som ska prioriteras?

Folkpartiet liberalerna har genom åren poängterat vikten av att man ska fundera över och ifrågasätta all verksamhet i budgetarbetet. Den verksamhet eller den insats som var alldeles utmärkt och nödvändig för några år sedan kanske inte alls fyller samma behov idag. Kan det vara så att den utveckling som vi ständigt befinner oss i, ger att verksamheten kan ersättas av en annan form eller rentav inte behövs alls?

Tyvärr är det dock fortsatt så att det mestadels handlar om att utöka verksamheter, att utvecklingen sker genom att ny verksamhet läggs till befintliga och att inget tas bort.

Folkpartiet liberalerna vill vara mycket tydliga med att vid fördelningen av kommunens budgetmiljarder måste nu utrymme ges för att möjliggöra höjning av lärarlönerna.

Vi påstår att detta verkligen är en framtidsfråga för Västerås. Folkpartister brukar framhålla att framtiden börjar i skolan. Och i skolan är lärarnas roll ovärderlig! Våra barn och ungdomar behöver en bra utbildning så att de på bästa sätt förbereds för sin kommande yrkesroll eller till vidare studier på universitet/högskola. Vårt näringsliv behöver arbetskraft med rätt kompetens!

Det är hög tid att vi börjar korrigera lärarnas låga löner och rätta upp den felaktiga lönebilden. I dag avspeglar sig lärarnas betydelsefulla roll verkligen inte alls i lönekuvertet. Det innebär dock en mycket stor satsning att rätta till decenniers försummelse och allt kan inte göras inom budgetåret 2012. Vi tänker oss därför att satsningen på höjda lärarlöner ska löpa under en treårsperiod.

I samband med det vill vi framhålla vikten av att lärarna får ägna sin tid åt det som de är bäst på – nämligen att undervisa! De administrativa uppgifterna för lärarna har ökat mycket de senaste åren. Det är nödvändigt att tid kan frigöras , så att lärarna får koncentrera sig på att arbeta med elevernas lärande. Västerås måste återerövra sitt tidigare så goda rykte som lärdomsstad!

Strategiskt viktiga satsningar behöver inte alla gånger kosta många miljoner. Ett exempel på det är den av Folkpartiet initierade Bäckbyprojektet. Det är nu inne på sitt andra år, men det behövs en fortsättning för att ge bestående resultat. För en tid sedan redovisades en undersökning som visade på en växande skillnad mellan bostadsområden, en förvärrad segregation. Det är mot den bakgrunden lätt att förstå hur viktigt det är att fortsätta med att satsa på en positiv utveckling på Bäckby.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel