Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Ska ungdomsarbetslösheten minska krävs omtänk

Staffan Jansson (S) skriver att jag den senaste tiden högljutt argumenterat för höjda lärarlöner. Jag får tacka för berömmet. Trots att det är oro i den europeiska ekonomin fortsätter glädjande nog arbetslösheten i Sverige att minska.

Den svenska ungdomsarbetslösheten förblir dock hög, men det behöver inte vara så. Budskapet från Folkpartiet liberalernas nyligen avslutade landsmöte är att lära av Danmark. Mer flexibla regler på arbetsmarknaden där kompetens värderas högre vid behov av nerdragning av arbetsstyrkan i kombination med högre a-kassa, Flexi-curity. Men också att ungdomslönerna är lägre jämfört med medarbetare med flera års yrkeserfarenhet har givit en avsevärt lägre ungdomsarbetslöshet än i Sverige

Varför ska en arbetsgivare skulle välja att anställa en 19-åring som just lämnat gymnasiet framför en person med 15-20 års erfarenhet av yrket om lönen endast är obetydligt högre?

En facklig organisation, IF Metall, har glädjande nog insett att detta är ohållbart. Därför har IF Metall slutit avtal med arbetsgivaren om traineelöner för ungdomar med en lägre lönenivå än för mer erfarna med-arbetare.

Staffan Jansson har rätt, det är inte politiker som sätter lönerna vare sig för ungdomar eller andra grupper på arbetsmarknaden. Detta sker genom avtal mellan parterna, men detta innebär inte att politiker ska avstå från att bilda opinion för en önskvärd utveckling. En sådan är att fler fackliga organisationer tar sitt ansvar och vid förhandlingarna är beredd att anpassa lönen för ungdomar så att de blir mer efterfrågade på arbetsmarknaden.

Inom den kommunala sektorn är det önskvärt att undersköterskor med 15-20 års, och många gånger ännu längre, yrkes-erfarenhet får en löneutveckling som gör att lönen blir påtagligt högre än för 19-åringen som just avslutat sin utbildning.

För förskollärare och lärare bör generellt lönen höjas för att Västerås ska vara en attraktiv arbetsgivare så att man förmår locka både nyutexaminerade och de med yrkeserfarenhet. Men ännu viktigare är att lärare genom goda insatser genom åren kan få en god löneutveckling inom sitt yrke.

Så vill man våra ungdomar väl ser man till att de bättre än i dag kan hävda sig i konkurrensen om jobben. Det är bättre att vara anställd med något lägre lön än arbetskamraterna med erfarenhet än att gå arbetslös.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel